fbpx
27.1 C
София

Подслушване на разговорите чрез намиращия се в помещенията оптичен кабел

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Китайски изследователи представиха нова техника за подслушване на разговори в помещения, през които минава оптичен кабел, например за връзка с интернет. Звуковите вибрации създават пикове и спадове на налягането на въздуха, поради което в оптичния кабел възникват микровибрации, модулиращи преминаващата по кабела светлинна вълна. Създаваните по този начин изкривявания могат да бъдат анализирани от доста голямо разстояние с помощта на лазерния интерферометър Mach-Zehnder.

По време на проведените експерименти безпогрешно е разпозната речта в помещение, в което пред модема има триметрово парче оптичен кабел (FTTH), при това от разстояние 1,1 километра от намиращия се в подслушваното помещение оптичен кабел. Разстоянието на успешно подслушване директно зависи от дължината на намиращия се в помещението оптичен кабел – при по-малка дължина на кабела намалява разстоянието от което може да бъде подслушан разговора.

Направена бе демонстрация, че откриването и възстановяването на аудио вибрациите и предизвиканите от тях сигнали в оптичните комуникационни мрежи може да става скрито от подслушвания обект, без при това да се нарушават комуникационните функции на оптичната интернет връзка. За да не може да се разбере, че някой подслушва по този начин китайските специалисти са използвали мултиплексор  с разделяне дължината на вълната (WDM, Wavelength Division Multiplexer).

Като мерки за противодействие на този вид подслушване се препоръчва намаляване дължината на намиращия се в помещенията оптичен кабел, както и неговото поставяне в твърди тръби, в които кабелът да бъде поставен като в канали.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини