Полетът на марсианския дрон Ingenuity бе отложен за 14 април

2
273

Първоначално планираният за 11 април тази година първи полет на марсианския вертолет Ingenuity бе отложен заради възникнал проблем и сега НАСА заяви, че следващият опит за полет над повърхността на Червената планета ще бъде осъществен не по-рано от 14 април.

На седми април перките на дрона бяха освободени след транспортирането и бе направена първата проба за завъртането на витлото, което достигна до скорост 50 оборота в минута.

На девети април се състоя втората проверка на лопатките и витлото, която приключи неудачно. При опита на бордовия компютър да прехвърли дрона от режим на подготовка за полет към режим полет, се задейства една от защитите на малкия хеликоптер, която прекрати опитите на специалистите на НАСА да завъртят витлото до по-голяма скорост.

Космическата агенция на САЩ допълва, че вертолетът Ingenuity е в пълна изправност, всички негови системи работят в нормален режим, а телеметричните данни редовно пристигат на Земята. Специалистите на НАСА започнаха анализа на получените данни, за да разберат каква е точната причина за този срив. Да се надяваме, че сериозни проблеми няма, и първият в историята на космонавтиката извънземен дрон в крайна сметка ще може да завърти своето витло с необходимата скорост и да полети над Марс.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари