Полицията на минимум 30 държави официално използва шпионски софтуер

0
41

Мико Хипонен (Mikko Hypponen), ръководител на звеното за изследване на финландската антивирусна компания F-Secure, съобщи по време на хакерската конференция Black Hat, която се провежда в момента в Лас Вегас, че полицията на минимум 30 държави използва шпионски софтуер.

Историята на вредоносните програми, създадени за държавни нужди, започва с разкриването на Stuxnet – най-вероятно първия вирус, създаден под прякото наблюдение на президента в рамките на операция с кодово име „Олимпийски игри“.

„Съвсем доскоро мисълта, че демократично западно правителство ще бъде въвлечено в написването на компютърен вирус изглеждаше смешна“ – каза Хипонен. „Днес наблюдаваме, как едно демократично правителство създава програма за следене на друго демократично правителство“.

Като пример специалистът посочва Финландия, където полицията има легалното право да инсталира шпионски програми в мобилния телефон на лица, подозирани в извършване на престъпление. Преценката, как и колко да се подслушва и следи лицето е по преценка на полицията.

Експертът назова още няколко много интересни примера за други вирусни програми, създадени по поръчка на правителствените органи: Gauss, FinFisher, Flame и Careto.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари