fbpx
13.2 C
София

Половината от жените в IT индустрията ще сменят работата си преди да навършат 35

Най-четени

Половината от младите жени, които отиват на позиции в IT сектора, напускат работа до 35-годишна възраст, според нов доклад, публикуван във вторник от IT консултантската компания Accenture и организацията за технологично образование и приемственост на жените в IT индустрията Girls Who Code.

Каква е основната причина за това? Неприемствената фирмена култура. Тридесет и седем процента от анкетираните, които са заявили, че са напуснали IT индустрията, са посочили, че не се чувстват достатъчно добре приети, не получават сътрудничество от колегите си мъже, липсва им информация и ресурси или смятат, че трудът им не е оценен равностойно.

Проучването, наречено Resetting Tech Culture, събира информация от 1990 технологични работници и 500 висши ръководител на човешки ресурси в компании, наемащи хора на технологични позиции. Изследването също така събира информация и от 2700 студенти.

Докладът казва, че тази тенденция е удар за индустрията, която вече се бори с липсата на разнообразие, като делът на жените в IT сектора всъщност намалява през последните три десетилетия.

„Жените всъщност изостават още повече в момента, в който технологичните професии се увеличават и стават жизненоважни за американската икономика и нейното продължаващо лидерство по целия свят“, се казва в доклада.

Изследването идва в момент, когато технологичните компании са изправени пред засилен контрол върху демографския дисбаланс в работната си сила. Големи имена като Google, Facebook, Apple, Microsoft и други публикуват доклади за социалното и расовото разнообразие на персонала си всяка година, показващи постепенния напредък. Въпреки инвестираното време, пари и PR в усилията за корпоративно разнообразие обаче, технологични компании като Uber все още са обект на критики за дискриминация на работното място.

Докладът също така идва дни преди повече от 30 000 жени да се съберат тази седмица на празника на Грейс Хупър, ежегодна конференция с 20-годишна история, посветена на подкрепата на жените в технологиите.

От Accenture и Girls Who Code също установяват, че съществува различие между начина, по който висшите ръководители на човешки ресурси в компаниите възприемат ситуацията и възприемането от самите жени. Четиридесет и пет процента от анкетираните HR специалисти казват, че е „лесно за жените да просперират в технологиите“, докато от анкетираните жени, само 21% от тях се съгласяват с това твърдение, като процентът спада драстично до 8% сред цветнокожите. По-малко от половината от лидерите по човешки ресурси (38%) смятат, че изграждането на по-приобщаваща култура е ефективен начин за задържане и развитие на жените в сектора.

Изследването предлага някои стратегии за преодоляване на тази тенденция и създаване на по-приобщаваща фирмена култура.

Според прогнозите на доклада, ако всички компании положат усилия за решаване на проблема, включително и най-големите технологични гиганти, процентът на жените, които ще напуснат индустрията до 35-годишна възраст, ще спадне значително.

„Ако това се случи, можем да видим до 3 милиона млади жени, работещи в сферата на технологиите през 2030 г., с 1,4 милиона повече, отколкото ще бъдат, ако текущите тенденции продължат“, се казва в доклада.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини