fbpx
5.8 C
София

Помните ли сагата с GameStop? Нов документален филм разказва за събитията

Най-четени

Със сигурност сте чули поне малко от цялата история около GameStop, която се разигра миналата година по това време, дори и изобщо да не се интересувате от борси и ценни книга. Точно преди година невероятен водовъртеж от странни и неочаквани събития, буквално черни лебеди (по Насим Талеб), наруши комфорта на инвеститорите, работещи на големи кожени кресла, на милиардерите от хедж фондовете, Илън Мъск и дори Конгреса на САЩ и всички други професионални търговци на фондовия пазар. Става дума за това, че куп ентусиасти от популярния портал Reddit започнаха координирана кампания по изкупуването на акции на една компания, която е известна на много поколения от САЩ, но през последните години беше в замиране и пред фалит – а именно GameStop, като купувайки акциите ѝ, всъщност те успяха действително да вдигнат пазарната ѝ стойност – при това рязко и невероятно до нива, които са били нормални много много отдавна. Ситуацията беше разгледана от всички като истински прецедент и феномен, който заслужава да му се посвети внимание, за да бъде изследван и анализиран. Нещо повече – събитията, макар и да продължиха краткосрочно, предизвикаха вълна от ентусиазъм сред потребителите на Reddit, които искаха да се включат тепърва или да направят същото за някоя друга компания, която е била любима верига на мнозина през едни отминали години, но в последно време замираща – така имаше опити и за възраждането на акциите на AMC, които също постигнаха известни резултати, макар и да не бяха особено фрапиращи. Цялата история около сагата с GameStop от януари 2021 г. сега е разказана от нов документален филм, който е озаглавен: „GameStop: Rise of the Players”, който буквално разказва история в стил Давид и Голиат.

Филмът е режисиран от Джона Тулис, който е известен с работата си по Console Wars. Забележително е, че документалният филм излиза точно една година след развитието на събитията. И въпреки че въпросните не продължиха дълго и обратът настъпи бързо, филмът разказва доста крупно историята от финансовия феномен, който се разигра тогава, черпейки информация от множество новинарски сведения, информация от постове в социалните мрежи и много други хронологични проследявания на събитията. Но голямата ценност, с която този филм може да впечатли, са множеството интервюта с обикновени хора, които разказват как е започнала цялата работа – и действително това са хората, които бяха двигателите на събитията.

Въпреки че никога не са се срещали на живо (или поне повечето от тях) тези инвеститори, които са предимно любители, бързо успяват да сформират към края на 2020-та година масово движение, използвайки приложението за интернет търговия с ценни книга Robinhood, като успяха да изправят косите и действително да приберат печалбите на борсовите брокери с костюми за хиляди долари. Сред многото инвеститори, които бяха лицата на тази сага, е и един борсов банкер от малък град, който извършва сделки от името на сините якички. Друга интересна фигура е мъж от Алабама, който придобива предприемачески нюх от баща си, и решава да се опълчи на класическия образ на вълкът от Уолстрийт. А отделно има и цяла мрежа от геймъри, влогъри и случайни инвеститори, които са видели в GameStop нещо, което по това време никой друг не е виждал.

Утвърдените играчи на фондовия пазар бяха убедени в мнението си, че GameStop е към края си, като през последните няколко години акциите на компанията се купуваха на т.нар. къси позиции – това са покупки на акции, при които купувачите залагат, че цената на дадения актив ще продължи да намалява. При засиленото отваряне на къси позиции това действително създава тренд за поевтиняване на акциите, който е усилен и не е предизвикан само от естествените събития около компанията, с което се ускорява и подпомага процеса по нейното банкрутиране. Това е добре познат начин, по който инвеститорите процедират, като често те имат интерес да приключат бързо с подобни залязващи компании, като крайната цел е да излязат на големи печалби от спекулациите с къси позиции, а след евентуален фалит на компанията да извлекат и допълнителни ползи от последващото ликвидиране на активите им, когато такова настъпи, а това се случва сравнително често. GameStop обаче беше едно от изключенията, чиято история не приключи точно така – или по-скоро ако гледаме по-дългосрочната картина, при която тези събития бяха отложени, тъй като в момента акциите на компанията поевтиняха, макар и в момента за нея да има значителни перспективи и светлина в тунела, а акциите ѝ да са значително по-скъпи (над 10 пъти) от цените, на които се търгуваха преди сагата през миналата година. Този стимулиран от ентусиасти и обикновени потребители ръст на акциите доведе до това обикновените хора, търговците и инвеститорите от средната класа, които вадят прехраната си и основния си доход от работа на пълен работен ден, а търговията с акции за тях е по-скоро надежда, хоби или понякога хазарт, а не основна дейност, която да плаща скъпи автомобили, имоти и почивки, доведе до едно ново микровъзраждане на идилията за американската мечта и надеждата и вярата в мита за Робинхуд, който взема от богатите и дава на бедните, по ирония на това, че именно едноименната платформа беше основният инструмент, който ентусиастите използваха, за да реализират тази масирана кампания. И едно от най-големите удоволствия, които ентусиастите, задвижили тези събития, изпитаха, беше именно това, че успяха да бръкнат в джобовете на собствениците на хедж фондове и професионалните търговци на акции, при това успяха да вземат от тях добри пари.

Филмът около историята на GameStop е доста интересен не само от гледна точка на финансовите пазари, но и от чисто социална и психологична такава – сюжетът доста умело проследява как един призив, една мълва и нововъзникнала кампания бързо може да стане заразителна, да се масовизира и да започне да се следва и разпространява от множество участници, които не познават дълбокия генезис на идеята, но са убедени от ползите на нейния успех. Интересно е и как интернет платформи като Reddit и множество други социални мрежи имат възможността лесно да мобилизират енергията на масите и да ги обединят около един масов рефрен – така например рефренът на кампанията за GameStop беше „GameStop to the Moon!“, с помощта на който ентусиастите се окуражаваха един друг да продължат да купуват и да задържат акции на компанията, за да продължи цената ѝ да расте още и още. Разбира се, това не сработи вечно и се заформи едно бързо спукване на създадения балон, тъй като възхитените от неочакваните резултати предприемачи решиха, че е време да заложат на сигурното и да затворят позициите си и да изтеглят печалбите, за да са спокойни, че имат едни гарантирани суми, които да възнаградят ентусиазма и усилията им. Всъщност именно това е и една от най-честите причини за бързите спадове в цените на ценни активи, които са били силно желани от ентусиастите – много от тях, когато не става въпрос за професионални играчи, фондове или стратези, просто искат да получат най-сетне наградата за времето, усилията и вложените си пари, като достигат и границата си, до която са склонни да поддържат риска, и искат да извадят сигурно постигнатите си резултати в банковите си сметки. Разбира се, на пазара с популярни финансови активи навярно има единици такива, при които голяма част от играчите да действат на този принцип.

Документалният филм още иска да покаже и докъде са стигнали множество иновации от последните няколко години, които имат своя принос върху достъпността на фондовите борси за обикновените потребители. Така например ключова тема също в него е и демократизацията на финансите, като историята на GameStop е само една илюстрация за това какво могат да постигнат обикновените хора и от колко малко се нуждаят, за да го постигнат. Наистина в него е застъпен и романтичния акцент на това, че непроницаемите нюанси на финансовата индустрия, които са трудни за обяснение по ясен и убедителен начин за повечето хора, които не са тесни специалисти, вече не са от толкова голямо значение, когато става въпрос за това какви са възможностите на обикновения човек да предприема нещо – не е нужно да сте експерт от света на Уолстрийт, а е достатъчно просто да следите за какво говорят хората, какво правят, да изгледате няколко убедителни видеоклипа в YouTube на едни новоизпечени оратори, да изтеглите приложение за лесна търговия като Robinhood и да имате надеждата, че късмета на финансовите пазари ще споходи и вас. Това носи едно радикално ново усещане за масовия потребител, че финансовата мрежа и фондовите борси вече не са чак толкова черни кутии, колкото допреди, а всъщност могат да бъдат и невероятно близо до нашето ежедневие. От друга страна филма ни показва и една друга интересна гледна точка за това какво в крайна сметка често представляват фондовите борси – едва игра. Обикновените хора, които я играеха в историята около GameStop, бяха еднакво изглеждащи по отношение на това, което правят, а именно участват просто в едно залагане.

Така филмът макар и да не придава чутовен блясък на събитията около GameStop и постиженията на ентусиастите, всъщност не оспорва идеята, че начинът за това обикновените хора да победят безмилостните големи играчи е като играят с тях собствената им игра. Но тази кратка и моментна печалба ли е всичко, което тези хора искат? Със сигурност не е. Тъй като в крайна сметка все още света продължава да бъде населен с много хора, които живеят под прага на бедност. Населен е и от много други, които работят двойно или понякога дори тройно повече от средностатистическия служител в западния свят, но продължават да са в крайна бедност. Също толкова остават и онези, които дължат на банки и финансови институции повече пари, отколкото биха изкарали през следващото десетилетие, освен ако и в техния живот не настъпи събитие от типа Черен лебед. Играчите на GameStop със сигурност са искали да се погрижат поне малко за себе си и са успели да го направят със своята проницателност относно това каква сила действително имат. Но за съжаление подобни единични прецедентни събития нямат влияние върху това как ще продължи да изглежда света.

И една от най-драматичните сцени в този филм е сюжетната линия на пациентката с рак, която проверява цената на акциите си, докато е в болничната стая, които е купила със залагане на спестяванията си с надеждата, че можете да ги увеличи, с което да си позволи по-добро лечение и да подобри начина си на живот. Но фактът, че тя е в тази ситуация ясно показва, че нещо в системата е счупено… При това нещо дълбоко.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини