fbpx
1.1 C
София

Поскъпването на медното фолио значително ще повиши цените на евтините дънни платки

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

От време на време тайванските източници споменават нови негативни фактори, които биха могли да влошат и без това трудната ситуация в индустрията на електронните компоненти. Повишаването на цените на медното фолио, което се използва активно при производството на печатни платки (основата на всяка печатна платка), ще бъде усетено повече от купувачите на евтини дънни платки, тъй като в горния ценови сегмент този фактор просто ще се удави в по-забележимото влияние на другите негативи.

Публикацията на DigiTimes относно покачването на цените на медното фолио, което се използва при производството на печатни платки за електронни устройства, подтикна представителите на сайта Tom’s Hardware да се опитат да определят как този фактор ще повлияе върху цената на дънните платки и видео-картите – продукти, максимално възползващи се от медното фолио и текстолита. При видеокартите цените вече са високи поради търсенето от страна на участниците на пазара на криптовалутите, а на сегашните нива те няма да усетят влиянието на цените върху медното фолио.

Отчасти това твърдение е вярно и за скъпите модели дънни платки. В структурата на тяхната себестойност, цената на активните електронни компоненти значително надвишава дела на пасивните елементи и текстолита. От четвъртото тримесечие на 2020 г. цената на медното фолио се е увеличила с 35%. Да предположим, че ако средната дънна платка с осемслоен текстолит използва 184 грама мед, то тогава цената на този материал от декември миналата година е нараснала от $ 1.42 на $ 1.70, което не е толкова много. Друго нещо е, че към тази сума трябва да се добавят режийните разходи и делът на този материал в себестойността на дънните платки вече може да се увеличи до 54 долара. С една дума, дори ако цената на фолиото се е увеличила с 10% от края на миналата година, тогава в ценовия сегмент от $ 100 на $ 200 полученото увеличение в цената на дънните платки за целевата потребителска аудитория ще бъде забележимо.

Медта в условията на електрификация на транспорта, преминаването към „зелена“ енергия и разпространението на 5G комуникационните мрежи ще бъде популярен материал, а цените ще продължат да растат. В този случай няма адекватна алтернатива на медта като проводник, така че с повишаването на цените на електрониката ще трябва да се привиква.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини