Последният експериментален билд на Windows 10 показва температурата на видеокартата

6
1861

Излезе версия 18963 на Windows 10 20H1, предназначена за тестерите на операционната система. Тя носи големи промени в мениджъра на задачи, настройките и Windows Search. Докато обикновените клиенти чакат Windows 10 да бъде изчистена от бъгове с есенното издание на Windows 10, по-любопитните могат да опитат някои интересни функционалности в билд 18963:

Мониторинг на температурата в мениджъра на задачи

Досега проверката на температурата на компонентите в персоналните компютри ставаше главно чрез допълнително инсталиран софтуер в OS Windows. С версия 18963 вече можете да наблюдавате температурата на видеокартата си. Изискването е графичният ви драйвер да поддържа версия 2.4 на WDDM (Windows Display Driver Model). За съжаление, температурата на процесора все още не може да се следи, но Microsoft планира да включи и тази функционалност.

Преименуване на виртуалните десктопи

Разделянето на десктопа на няколко отделни среди съществува още от дебюта на Windows 10. Досега обаче те се появяваха със стандартизирани имена, без възможност за персонализация. Microsoft  въвежда тази опция в билд 18963. Сега, когато натиснете Win и Tab клавишите, за да активирате екрана за разглеждане на задачи, можете да кликнете върху името на десктопа, за да го промените. Според Microsoft имената ще се пазят до момента, в който компютърът се изключи.

Windows Search функцията също е по-умна, и вече разпознава грешно изписани думи (като Microsoft Ofice например) и предлага предположения за резултати, ако не намери това, което търсите. Умното търсене се извършва единствено чрез сървърите на Microsoft, така че ще ви трябва достъп до интернет. В настройките се е появила опция за регулиране скоростта на курсора (Settings>Devices>Mouse). Освен това традиционните Microsoft Paint и Notepad вече присъстват в Microsoft Store каталога. Те ще бъдат редовно обновявани и би трябвало да могат да се премахват от системата, ако не са ви нужни.

Като цяло промените не са значителни, а някои едва ли ще бъдат забелязани от обикновения потребител. Способността за мониторинг на състоянието на хардуера обаче е ценно допълнение в OS Windows, което досега не присъстваше в набора от функции на системата.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бахти
Бахти

Цитат:


Windows 10 показва температурата на видеокартата


Тия полуидиоти от M$ откриват топлата вода след колко 20 години?!?! 🙂 🙂 🙂

RivaTuner – https://rivatuner.com/

Цитат:


RivaTuner is a freeware overclocking and hardware monitoring program that was first developed by Alexey Nicolaychuk in 1997


lulu
lulu

Докато се сетят..

bluewater
bluewater

„…имената ще се пазят до момента, в който компютърът се изключи.“ Ето това е уникалното само от Майкрософт могат да ти предоставят нова функционалност която да е така направена че да ограничава работата със самата нея! Ако ще си правя труда да именувам нещо то бих искал аз да определя до кога ще го ползвам.

RMM
RMM

Точно! Толкова ли е трудно да се записват в някой регистър или файл? Дори начинаещ програмист щеше да го направи.

pix3l
pix3l

Тези чекии повече се харесват на линуксджиите. Като гледам, почти няма Linux десктоп, който да не показва използваните ресурси.

bluewater
bluewater

Може би когато някой иска да покаже до къде е успял да преобрази работното си пространство а и за да докаже качеството на направеното от него показва и какви ресурси използва пренатоварения с шарении десктоп…може би.