fbpx
0 C
София

Почина Джон МакКарти – създателят на езикa за програмиране Lisp

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

На 84 годишна възраст почина Джон МакКарти – създателят на езика за програмиране Lisp и пионер в областта на изкуствения интелект (ИИ).

МакКарти е починал на 23 октомври, обявиха вчера от Факултета за инженерни науки към Станфорд. Той е създателят на Lisp – програма, която се превърна в стандартен език за разработка на изкуствен интелект. Това е един от най-старите езици за програмиране на високо равнище (пред него е само Fortran), който все още се използва.

МакКарти смятал, че има аспекти на човешкия интелект, които могат да бъдат описани до такава степен, че да може да се програмира симулирането им от една машина.

„Ако една машина може да изпълни определена задача, то и един автоматичен калкулатор може да бъде програмиран да симулира машината“, това написал МакКарти през 1955г. в план за изследване по темата. „Скоростта и капацитетът на паметта на сегашните компютри може да са недостатъчни за симулиране на много от по-висшите функции на човешкия мозък, но основният проблем не е липсата на капацитет на машината, а нашата неспособност да пишем програми, които да се възползват в пълна степен от това, което имаме.“

В този план МакКарти за пръв път споменава термина „изкуствен интелект“, описвайки го като „науката и техниката за създаване на интелигентни машини“.

„Измислих името, когато трябваше да напиша плана, за да получа подкрепа за изследването от Фондация „Рокфелер“ “, това заявил МакКарти през 2006г. пред CNET News. „И за да бъда честен, причината да се спра на това име е, че мислих за участниците, а не за спонсорите.“

МакКарти е роден в Бостън през 1927г. Родителите му са имигрирали социалнсти, които често се местят по време на Депресията. В тийнейджърските си години МакКарти започва сам да се учи на математика, посредством учебниците, използвани в Калтех (Калифорнийския технологичен институт).

Когато МакКарти се записва в Калтех, му е позволено да не посещава часовете по математика през първите две години от програмата. Той получава бакалавърска степен по математика от Калтех през 1948 г. и докторска степен по математика от Принстън през 1951 г.

МакКарти се присъединява към Станфордския факултет през 1962г. след краткосрочни назначения в Принстън, Дартмут и Масачузетския технологичен институт. Пенсионира се през 2000г.

През 1972г. МакКарти печели годишната награда на Асоциацията за изчислителна техника, а през 1991г. става носител на Националния медал за наука.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини