Почина изобретателят на аудиокасетата Лу Отенс

5
1144

Нидерландският изобретател и бивш специалист на Philips Лу Отенс, който подари на света първата аудиокасета, почина на 6 март на възраст 94 години. Според съобщените от медиите официални данни, той е починал в дома си в село Дуйзел в южната част на Нидерландия.

Отенс е роден през 1926 година и още докато е съвсем млад се интересува от техника. През 1952-ра, веднага след като получава дипломата си на инженер, започва  своята кариера във Philips и през 1960-ра става ръководител на отдела за нови проекти. Под негово ръководство е разработен и създаден EL 3585,- първият портативен магнитофон на Philips, от който са продадени над 1 милион екземпляра.

През 1963 година по време на берлинското изложение на електроника той представя първата компактна аудиокасета с магнитна лента, която чак до началото на 2000-те години бе едно от най-разпространените приспособления за запис ма музика и данни. От създаването на аудиокасетата до наши дни са продадени над 100 милиарда броя. Тази компактна аудиокасета оказа изключително голямо влияние на музикалната култура.

В началото на 21-век аудиокасетите бяха заменени с компактдискове, включително и от CD-R и CD-RW, които могат да се презаписват. Отенс също е участвал в процеса по създаването на CD. Компактдискът бе официално представен през 1982 година, като до днес са продадени над 200 милиарда бройки.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари