fbpx
14.4 C
София

Почина Сим Уонг Ху, основател на Creative Technologies и създател на звуковите карти Sound Blaster

Най-четени

Сим Уонг Ху, основател и главен изпълнителен директор на Creative Technologies и създател на звуковите карти Sound Blaster, е починал миналата седмица, на 4 януари 2023 г. Той е на 67 години.

Младите читатели може би не знаят, че е имало време, когато притежаването на компютър не е гарантирало възможността да се слушат музикални записи или други аудиофайлове. За свързване на високоговорители или слушалки беше необходима звукова карта. През десетилетията са пуснати на пазара много звукови карти от различни производители, но никоя от тях не е била толкова успешна, колкото Sound Blaster на Creative Labs. През 2019 г. фамилията звукови карти Sound Blaster навърши 30 години и по това време общите им продажби в световен мащаб надхвърлиха 400 милиона броя.

Сим Уон Ху е роден през 1955 г. в Малая. По-късно се премества в Сингапур, където завършва факултета по електронно инженерство в Политехниката Нги Ан. През 1981 г. Khoo и негов съученик отварят сервиз, наречен Creative, в която поддържат и ремонтират компютри. Успоредно с това Ху разработва свои собствени продукти, един от плодовете на които е допълнителен модул за памет за популярните по това време персонални компютри Apple II. През 1986 г. Ху създава прототипа на съвременната звукова карта – едночипова звукова система, която може да обработва сложни звукови ефекти и да възпроизвежда музика в стерео формат.

През 1992 г. Creative представи звуковата карта Sound Blaster 16, която се превърна в еталон за звуковите системи на персонални компютри за години напред. По-късно, в епохата на Windows 95 и DirectX, „съвместимостта със Sound Blaster“ се превърна в една от най-важните фрази за геймърите, тъй като възможността да се играе със звукова картина издигна игрите на ново ниво. Освен това Creative се радва на голям успех на пазара на MP3 плейъри със своите продукти Nomad и Zen.

Creative продължава да произвежда звукови карти и в наши дни, включително полупрофесионалните Sound Blaster Audigy и Sound Blaster X-Fi Fatality, предназначени за съвременни компютри. Компанията притежава множество патенти, включително правата за потребителския интерфейс на аудио плейъра. Creative съди Apple за интерфейса на iPod за този патент, принуждавайки американската компания да плати 100 милиона долара за уреждане на делото.

През 1992 г. Creative става първата компания от Сингапур, която пуска акциите си на борсата Nasdaq. През 2002 г., на 45-годишна възраст, Ху става най-младият милиардер в Сингапур. Постиженията му в родината му са отличени два пъти с наградата „Бизнесмен на годината“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини