Почти цялата версия на шотландската Wikipedia е написана от американски тинейджър

1
731

Reddit потребител съобщи за свое интересно откритие, докато четял Wikipedia. Оказа се, че на практика всяка статия в шотландската версия на интернет енциклопедията е написана от един и същи човек – американски тинейджър, който не говори шотландски език.

Същият потребител отбеляза, че версията на Wikipedia на шотландски език е характерна с това, че в нея съвсем рядко могат да се срещнат шотландски конструкции на езика, които дори не са използвани правилно, а граматиката съответства на стандартния английски език.

А тези дни той се натъкнал на страница със странна шотландска дума, която изглеждала като случайно добавена в статията. Reddit потребителят проверил историята на промените, за да разбере дали някой не се е опитвал да оправи грешката. Оказа се, че материалът е редактиран само от един човек – същият тинейджър, като при влизане в неговата страницата може да се види, че той е създал и редактирал около 60 000 статии в Уикипедия.

Всяка от страниците в шотландската Wikipedia е идентична с английската, но включва една или няколко шотландски думи, взети от различни онлайн речници. Към 2018 година въпросният ‘автор’ вече е имал около 20 000 статии и над 200 000 поправки. Тази дейност продължила почти 10 години, като средно са излизали по 9 статии на ден. В продължение на 7 години този човек е бил фактически главният администратор на шотландската версия на Wikipedia.

Не се знае личността на този ‘автор’, но на критиката то отговаря, че е вземал уроци и е посещавал курсове за изучаването на шотландски език, така че всички претенции към него са неоснователни.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари