fbpx
7.8 C
София

Почти 80% от въглищните централи в САЩ са вече нерентабилни и ще бъдат затворени

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В новия доклад на аналитичния центъра Energy Innovation се казва, че използването на 182 въглищни електроцентрали в САЩ от общо 235 (или 77% от техния общ брой) вече е икономически неизгодно в сравнение с електроцентралите, работещи от енергията на вятъра и Слънцето. Това ще доведе до тяхното затваряне през следващите пет години. Въглищата, които винаги са се считали за пределно евтина суровина, изгубиха от вятъра и Слънцето по отношение цената на енергията. Това стана много по-бързо отколкото очакваха на практика всички ключови експерти на този пазар.

През последните две години на територията на САЩ работеха въглищни ТЕЦ с мощност 239 гигавата. Още през 2020 година 166 гигавата (72% от мощностите на предишната година) станаха или икономически неизгодни в сравнение с местните вятърни и слънчеви ферми, или се оказаха на прага на затварянето. От общо 235-те въглищни електроцентрали на Северна Америка, 182 са вече съвсем нерентабилни и вече се затварят.

В доклада се казва още, че около една трета от всички въглищни електроцентрали могат да се затворят без да се налага тяхната подмяна. Още една трета трябва да бъдат подменени с вятърни и слънчеви електроцентрали.

Ще подчертават, че поради бързо намалелия брой на въглищните електроцентрали в САЩ се е намалило нивото на преждевременната смъртност. Според това изследване, останалите въглищни електроцентрали са отговорни за около 3000 преждевременно починали годишно. Преходът от въглища към чисти и възобновяеми енергийни ресурси, каквито са Слънцето и вятъра, ще продължат да понижават смъртността в САЩ, свързана с замърсеността на въздуха.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Обаче
Обаче
6 месеца

Обаче американските въглищни централи в Бугаристаня са мнооого рентабилни!

Консерватор
Консерватор
6 месеца
A Teĸcac? Πo вpeмe нa лeдeнaтa бypя ocтaнaxa дa бaчĸaт caмo TEЦ-oвe и AEЦ-oвe. Гaзoвитe, BEИ и coлapнитe зaмpъзнaxa, xopa yмpяxa oт cтyд в CAЩ 21-ви вeĸ! Aмa вaжнo e дa cмe зeлeни ;)
Почти
Почти
Отговор на  Консерватор
6 месеца

Не разбра ли най накрая че там откзваха газовите централи основно, заради не зазимени тръби, веи има и в норвегия и в аляска и работят без проблем ама в тексас са дали енергията на най ниската оферта за всичко и никъде нищо не е пригодено за зима, защото струва пари а някой не му се е давало, чети повече може да научиш нещо….

Алекс
Алекс
6 месеца

Бая сериозно затваряне на енергостанции… Интересно как ще повлияе на света в дългосрочен план. В САЩ, нали и стотинката цепят за печалби, обиконовено са по-напред с икономическите решения. Ако на там вървят нещата може и Европа, Китай и тн. да започнат да ги затварят. От гледна точка на вредни емисии е направо чудо 🙂

Това обаче ме съмнява да се поеме изцяло от зелена енергия, предполагам газта ще увеличи дяла си.

Нови ревюта

Подобни новини