„По-добре е Мъск да купи някой европейски завод вместо да строи нов“

9
1523

Европа няма нужда от още една фабрика за производство на автомобили, съобщи Business Insider. Много по-изгодно за компанията е да закупи една от вече съществуващите и възможно най-скоро да започне производството на своите електромобили и в Европа.

Миналата седмица Мъск доста неочаквано съобщи, че ще строи нова гигафабрика в Германия. Това ще бъде четвъртият голям завод на Tesla – два вече работят с пълни сили в САЩ и един наскоро започна да произвежда електромобили в Китай. Business Insider счита, че за разлика от Китай и САЩ, Европа е нещо съвсем друго.

Автомобилният пазар в Европа е голям и развит, и няма голям потенциал за ръст. Според изданието, електромобилите със сигурност няма да решат проблемите на пренаситения европейски пазар. На Европа не са необходими нови автомобилни заводи – допълва Business Insider.

В този контекст, решението за строеж на нова гигафабрика в Европа изглежда загадъчно. Тук е пълно с фабрики, собствениците на които с радост ще ги продадат на Мъск. Ford например, намали заводите си в Европа от 23 на 18. Тук има квалифицирани специалисти, които са готови веднага да започнат сглобяването на електромобили, много преди Tesla да построи гигафабрика-4.

Изданието пише още, че Мъск без съмнение, произвежда качествени автомобили. Но едновременно с това създава нещо като култ към „производствения ад“, който е неразбираем за европейските професионалисти в тази област, които не бързат толкова и подготвят един нов автомобил за около две години.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Радо
Радо

От цялата статия разбрах , че европейските производители на автомобили към ден днешен се насират от страх , че Тесла мисли да отвори нов завод в Европа…

Симеон
Симеон

И аз това разбрах. Радвам се че все повече Тесли виждам и други ел.коли

Анонимен
Анонимен

Да, то е подсъзнателно готино. Но я си представи колите около теб да тръгнат да се зареждат в един и същ момент? Електричките в момента се зареждат по няколко часа, а някои и по над 10 часа.
Може би в бъдеще…, или на запад. Тук, хммм.
Неее…, газ не може, ръчки няма, гумите са все големи, не можеш да сложиш Пауър бокс…

Micr0
Micr0

Една тесла в момента дига до 80% за 45 минути с новата зарядна станция на тесла.. Кви часове

Васил
Васил

мисля, че идеята на човека е до инфраструктурата – каква мощност трябва да мине по така съществуващата и дали ще издържи

Dave
Dave

При положение че ще си я зареждаш вкъщи безплатно от 3-4 соларни панела мисля че ще издържи.

Veso
Veso

Само дето в България ЩЕ има само една в Пловдив (Target opening 2020) , засега.

Note fan
Note fan

Фолксваген се отказаха, може пък сега с Теслата да се получи, Боко ще положи нов асфалт веднага до завода и всичко ще е песен…

Veso
Veso

Много зле съкратена статия, оригинала в Business Insider е много по-пълен анализ.
И заглавието е напълно логично, Форд съкращават заводи, сигурен съм че и Пежо с радост ще се освободят от завода на Опел. И както пише в оригинала : с купен завод или производител на договор- като австрийската Magna – могат да започнат да сглобяват превозни средства на Tesla по-бързо, отколкото Tesla може да конструира изцяло ново съоръжение.