fbpx
-1.2 C
София

Представиха водородна система за космически изстрелвания с многократно използване

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Австралийската стартираща компания Hypersonix Launch Systems възнамерява да извежда в орбита около Земята сателити по нов, лесен и евтин начин, като освен това, те ще бъдат изстрелвани без вреда за околната среда. За тази цел ще се използва представената система за космически изстрелвания с многократно използване, която използва зелен водород, получен с помощта на възобновяема енергия. Системата ще изстрелва хиперзвукови самолети, които ще се ускоряват до 12 Маха.

Стартовият комплекс Wirraway е съставен от от две основни степени степени. Това са орбиталният апарат с многократно използване Delta Velos Orbiter и ракетата носител Boomerang, също с многократно използване. Boomerang ускорява Delta Velos Orbiter до скорост от 5 Маха, след което се отделя и се връща назад.

В същото време Orbiter продължава своя полет, достига скорост от 12 Маха и прониква през най-горните слоеве на атмосферата, където изхвърля сателити с маса до 50 кг, които след това самостоятелно се отправят към ниска околоземна или хелиоцентрична орбита. Втората степен се завръща и каца като обикновен самолет. Тя може да бъде веднага заредена и бързо подготвена за следващо изстрелване.

Delta Velos Orbiter ще разполага с четири хиперзвукови въздушно-реактивни двигатели тип Spartan, които компанията разработва от 30 години. Двигателите имат 6000 часа наземни тестове и 11 суборбитални полета. Те работят единствено с водород и отделят само водна пара.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини