fbpx
7.6 C
София

Представиха нова технология за ефективна изкуствена фотосинтеза

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Екип американски учени направи голям пробив в областта на изкуствената фотосинтеза. Те демонстрираха нов полупроводников компонент, в който молекулите на водата се разделят с помощта на широк спектър слънчева светлина, включително от инфрачервения спектър. Той е компактен и сравнително евтин, не се износва с течение на времето и дори става по-добър.

В новата технология се използва широкоспектърна слънчева светлина, което е съвсем различно в сравнение с другите подобни методи, при които светлината с малка дължина на вълната и високите температури разрушават използваните компоненти. В новото решение се използват полупроводникови наноструктури от индий-галиев нитрид, израснали върху силициева повърхност, които не само издържат широкоспектърна слънчева светлина с висока интензивност, но и с течение на времето повишават своята ефективност за получаването на водород. Информацията е на изданието New Atlas.

Докато нито една от другите системи за изкуствена фотосинтеза не може да работи с по-високи температури, новата технология зависи от топлината. Полупроводниковият елемент поглъща високочестотните светлинни вълни, които осигуряват разделянето на водата на кислород и водород. Самият компонент е поставен в камера с течаща вода, където инфрачервената светлина се използва за нагряването на тази камера до 70 °C, което рязко увеличава реакцията. Новата технология е с над 10 пъти по ефективна от най-доброто представяно в областта на изкуствената фотосинтеза. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини