За мнозина може да изглежда невероятно, но тази седмица цената на електроенергията в Германия ще стане отрицателна. Това означава, че германските производители на електрическа енергия са готови този уикенд да плащат на клиентите си, за да ползват техните услуги.

Bloomberg съобщи, че в края на тази седмица производството на електроенергия от възобновяеми източници ще постави нов рекорд и цените на електричеството за първи път тази година ще станат отрицателни за известно време. Германия постъпи по същия начин в края на миналата година. Тоест, клиентите на енергийните дружества няма да заплащат услугата, а ще получат някакви суми от своите оператори.

Според прогнозите, в 7:00 часа тази неделя, 30 октомври, сумарната пикова мощност на вятърните електроцентрали ще достигне 39,2 гигавата, а това е приблизителната мощност на 40 атомни енергийни блока, достатъчна да осигури енергията на половината Германия.

По този начин ще се постигне баланс между производството и консумацията на електрическа енергия. Поради голямото количество генерирана от вятърните електроцентрали електроенергия, производителите и операторите ще трябва да затворят някои станции, за да намалят производството или да заплатят на потребителите, за да има по-голяма консумация на електричество. Германия избра второто.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари