5.8 C
София

През 2019 година Tesla е продала рекордните 367 500 електромобила

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Tesla публикува отчета за произведените и доставените електромобили за четвъртото тримесечие на миналата година. В отчета се вижда, че автомобилната компания на Илън Мъск за пореден път е поставила рекорд в производството на електромобили.

През четвъртото тримесечие на 2019 година Tesla е доставила на своите клиенти 112 000 електромобила, като по този начин превиши прогнозите на Уолстрийт, според които компанията нямаше да може да достави повече от 106 000. От всички продажби, от Model S и Model X са продадени 19 450 броя, а от Model 3 – 92 550. Интересно е, че през четвъртото тримесечие на миналата година Tesla е доставила повече електромобили в сравнение с цялата 2017 година (101 312). Както много други компании, Tesla се постара в последното тримесечие да произведе и достави колкото се може повече продукция. В отчета се вижда още, че през Q4 компанията е произвела 104 891 електромобила, от които 86 958 са младшите седани Model 3, а останалите 17 933 са Model S и Model X.

За цялата 2019 година Tesla е доставила общо 367 500 електромобила, което е двойно повече в сравнение с предишната година и също е нов рекорд. Постигнатото е малко повече от минималното значение, предвидено в бизнес плана на Мъск, представен на банките и другите финансови институции. Прогнозният брой на произведените електромобили в бизнес плана е от 360 до 400 хиляди. Фактът си е факт – Tesla успя да изпълни своя план.

Любопитно е, че през 2019 година компанията е продала повече електромобили в сравнение с предишните две години взети заедно (101 312 + 245 240). Тук дори не са взети предвид произведените в наскоро започналата работа Gigafactory 3 в Шанхай, Китай.

Първата поточна линия на Gigafactory 3 произведе 1000 седана Model 3, като от тях само 15 броя бяха дадени на работниците и служителите на Gigafactory 3, предварително поръчали своите електрически коли. Масовите доставки на китайските Model 3 започват на 7-ми януари тази година.

Китайската Gigafactory 3 вече започна да произвежда по 3000 електромобила седмично, но засега без акумулаторния блок, понеже местното производство на акумулаторни батерии започна в края на месец декември.

Както се очакваше, Tesla намали цената на китайския Model 3 преди началото на доставките. Намалението е с 16% и се дължи на използването на около 20% китайски компоненти. Към средата на годината се очаква много по-голямо намаление на цената, понеже Tesla ще започне да използва предимно местни детайли и части. Усилията си струват, понеже Китай е най-големият пазар на автомобили и електромобили.

Подробният финансов отчет с окончателните финансови резултати ще бъде публикуван в края на месеца, когато ще можем да видим какви са приходите и печалбите на различните отдели на компанията. Инвеститорите вярват на Tesla и към днешен ден акциите на компанията се търгуват при цена около $440.

Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини