Във Firefox 72 ще има възможност за изтриване на данните за телеметрията от сървърите на Mozilla

6
1045

В съответствие с изискванията на закона CCPA (California Consumer Privacy Act) компанията Mozilla ще предложи във версия Firefox 72, която трябва да излезе на 7 януари, възможност за иницииране премахването на събраните телеметрични данни от сървърите на компанията.

Законът CCPA дава право на всеки потребител да знае, какви именно персонални или лични данни се събират от различните приложения и кои данни се изпращат към отдалечени сървъри. Законът дава възможност за промяна, изтриване и забраната на препродажбите на вече събраните персонални данни. Предвидената в закона CCPA защита на на персоналните данни важи само за жителите на Калифорния, но Mozilla реши да предостави възможност за изтриването на всички телеметрични данни на всички потребители, независимо къде живеят и къде се намират.

Изтриването на телеметричните данни става чрез флага about:preferences#privacy (Firefox Data Collection and Use). При свалянето на флага Allow Firefox to send technical and interaction data to Mozilla, компанията се задължава да изтрие всички събрани телеметрични данни в рамките на 30 дни.

Mozilla уточни, че телеметрията включва данни за производителността и безопасността на Firefox, броя на отворените раздели, продължителността на сесиите и други подобни. Информация за посещаваните сайтове и запитвания в търсачката, не се изпращат към сървърите на Mozilla.

Цялата информация за събираните данни може да се види в страницата about:telemetry.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари