Пресметнаха какво ще е необходимо за изхранването на милион марсиански колонизатори

13
2549

Когато стане дума за колонизирането на Марс, специалистите обръщат внимание преди всичко на доставката на товарите, защитата от радиацията и получаването на кислород. Сега бе публикувано ново изследване, посветено на проблема с изхранването на тези хора. Ясно е, че получаването на храна на Марс е много по-сложно от добива на вода и кислород.

Най-рационалната стратегия за дълготрайно пребиваване на Червената планета е всичко да се получава там на място и нищо да не се превозва от Земята. Уеб порталът Space.com обръща внимание, че за оцеляването на хората на Марс са необходими пет основни ресурса: енергия, вода, кислород, строителни материали и храна. Първите четири не са проблемни – има слънчева енергия, от хидратираните материали може да се получава вода, от въглеродния диоксид – кислород, а от марсианския грунт да се правят тухли.

Но с храната всичко е по-различно, Няма лесен начин за създаването на храна от марсианските ресурси с помощта на някакъв хипотетичен химичен реактор.

„Храната ще бъде най-голямото и сложно препятствие пред колонизацията на Марс. Не можем просто да я импортираме отнякъде, ако искаме да създадем самостоятелна колония“ – каза Кит Канън, планетолог от университета на Централна Флорида и водещ автор на това научно изследване.

Учените обръщат внимание, че основните експерименти по отглеждането на растителни култури в условия, моделиращи марсианските, касаят само нискокалорични зеленчуци. А последните иновации в производството на белтъчни продукти засега са неподходящи. Ето защо авторите на тази научна работа се опитаха да отговорят на въпроса: какво ще е необходимо, за да се изхрани един марсиански град с население 1 милион души?

Веднага става ясно, че отглеждането на животни за получаване на месо и мляко, няма как да стане. Очаква се, че повечето хора в този град няма да поискат да бъдат вегетарианци. Предложеното от учените решение е доста интересно – отглеждане на насекоми и/или изкуствено месо в епруветки. Най-изгодни са скакалците, които са добър източник на калории и имат нужда от минимални количества вода и храна.

„Бръмбарите могат да бъдат изход от тази ситуация, стига хората да преодолеят отвращението си към тях“ – допълва Канън.

Друг възможен изход е получаването на храна от клетки в лабораторни условия. По този начин може да бъде получено всичко – от водорасли до говеждо или риба. Благодарение на големите инвестиции в тази област, цената на хамбургер от изкуствено месо за две години падна от $325 000 на $11. Но процесът е скъп.

Без растения

Изграждането на оранжерии на Марс, в които да се отглеждат растения за храна, е съвсем непрактично – твърдят авторите на изследването. Планетата е твърде далече от Слънцето и дори на екватора, слънцето грее като в Аляска.

По-удобно е да бъдат изкопани тунели със светодиодно осветяване на растенията. Хидропониката и аеропониката са един много добър вариант, но изисква доставката на оборудване от Земята.

 


Окончателните резултати от изследването са следните: колония с население 1 милион души ще постигне независимост от Земята след около 100 години, при условие, че успее да прокопае 14 500 км подземни ферми с ширина 3,6 метра. Но за да бъде постигнато това са необходими приблизително 54 000 ракети с продоволствия и най-разнообразна техника.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Станислав
Станислав

Първо трябва да се пратят няколко машини за копане на метро – ще им свършат идеална работа за фермите.

Oceanic815
Oceanic815

И Бойко, и Бойко да пратят! 🙂

koresan
koresan

Za da reje lentite li xaxa toq katil xaxa 😀

Иван
Иван

ей големи хюмненца-акъллийчета сте се навъдили тука!!! Оправихте глада и беднотията в Булгаристан, па тръгнахте и Марс да оправята!! експертни мнения по всички въпроси – Ганьо Консултинг & Сие youtube . com/watch?v=IiP76cnRjew youtube . com/watch?v=dFjCVq4WAMo и да не продължавам…..броят на бездомните българи расте главоломно а други ПЕСТЯТ ОТ ХРАНА за да могат да не умрат от кучешки студ зимата!!! А вие тум ми разтягате локуми за лъскави космически кораби и богаташчета и мъскчета!!! Оправете си КЕНЕФА първо, ВАШИЯТ СОБСТВЕН КЕНЕФ и тогава мислете американци германци и холандци как живеят, РОДООТСТЪПНИЦИ!!! Бихте си камшика всичките в богати държави, майките ви и… Виж още »

Efix
Efix

Може да изпратят от онези, слънцеядите и така ще решат проблема с храната …

Micr0
Micr0

Според мен много са видовете плодове който биха растяли при ниска гравитация но при водораслите е хубаво отделят кислород и пречистват въздуха

пипи
пипи

Тия що не сметнат колко време и пари са похарчили на вятъра?

Micr0
Micr0

По добре да развиват космонавтиката от колкото оръжия…

пипи
пипи

Тя така се развива, с глупости ..

Тухлар
Тухлар

От марсианският грунд ще правят тухли. А, защо не панелки тип Хрушчов? По-голяма простотия от това, не може да измислят.

Симеон
Симеон

Не знаех че имаме дума “импортираме“ в българският език

Мирослав
Мирослав

Мъск знае с какво се е захванал. По проекта работи с НАСА и ако някой има най – добрите условия за осъществяване на идеята, това са те. Вярвам в приложимостта ѝ и очаквам не колония от един милион, а от сто човека, като за начало.

тъй-тъй
тъй-тъй

А колко ще струва изхранването на един милиард колонизатори? А на десет милиарда? И разбира се, освен колонизатори, ще имаме и марсианска администрация – на един милион колонизатори ще се падат около два милиона администратори – а тяхното изхранване? Отделно, администрацията върви със секретарки, сътрудници, служебни автомобили, кабинети… Колко ще струва и това? Какви пари ще излезе на всеки администратор да се прати по една служебна Тесла? Мъск вече има опит с автомобилите в космоса, би трябвало сметките да са елементарни.