fbpx
2.2 C
София

Прехвърлените 1 милиард долара в биткойни всъщност са откраднати от ФБР

Най-четени

Биткойни на стойност 1 милиард щатски долара, свързани с отдавна несъществуващия даркнет магазин Silk Road, внезапно бяха прехвърлени тази седмица – това беше първата трансакция на средства свързани с магазина, след като ФБР го затвори по време на акция през април 2013 г.

Както знаем, блокчейн технологията на криптовалутата позволява пълна анонимност на трансферите и досега не беше известно кой и от къде е прехвърлил тези средства. Сега обаче има информация.

През 2013 г. Министерството на финансите на САЩ е конфискувало биткойните на нелегалния магазин, както вече научихме, но сега от съдебните документи става ясно, че според Министерството на правосъдието част от конфискуваните биткойни е била открадната от мистериозен хакер на име „Индивидуал Х“.

Това е най-голямото присвояване на криптовалута в историята на Министерството на правосъдието на САЩ, както и в тази на целия свят, съобщават от CNBC.

Основателят на магазина Silk Road Рос Улбрихт беше осъден на двойна доживотна присъда през 2015 г. „Успешното залавяне на основателя на Silk Road през 2015 г. остави отворен въпроса за милиардите долари, които е притежавал. Къде отидоха парите сега?, заяви в свое изказване американският адвокат Дейвид Андерсън.

„Подадената жалба за откраднатата криптовалута отговаря частично на този останал отворен въпрос. Поне 1 милиард щатски долари, които представляват доходи от престъпления, досега са били във владение на Министерството на финансите на Съединените щати, а днес навярно са в ръцете на друг престъпник.“

Трохи от хляба

Биткойните, за които става въпрос сега, се съхраняват в един портфейл поне от 2013 г. и стояха непокътнати до тази седмица. Криминалистите са открили адреса на портфейла на мистериозния хакер „Индивидуал Х“ с помощта на външна компания, специализирана в инструментите за проследяване на криптовалути, съобщават от Би Би Си.

По стечение на обстоятелствата в момента стойност на биткойна се е покачила до над 15 000 щатски долара за 1 биткойн, което представлява най-високата стойност от рекорда през 2018 г., според CNBC.

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Ежко Бежко
Ежко Бежко
1 година

Лоша работа, биткойна създава имидж на нарко картел само незаконни неща се чуват все по-често мисля че докато се усетиш и края ще му дойде от Световно блокиране и използване на обиркойна

Петкан
Петкан
Отговор на  Ежко Бежко
1 година

Айде блокирай го, то точно това е идеята. Нито можете да го блокирате нито да го спрете. Много ви е яд че нямате контрол над парите на хората 🙂

Чип за зеле
Чип за зеле
1 година

А сега познайте в коя служба работи (или е работил) крадецът. Впрочем, няма нужда от догадки. То си е написано в заглавието.

И не че има нещо общо с темата, но Рос Улбрихт не е бил наркотърговец, а само администратор на сайта. Хванали са единствено него, затова са му приписали всичко. Създателят на Silk Road и търговците на наркотици все още са на свобода.

Гошо
Гошо
1 година

…досега са били във владение на Министерството на финансите на Съединените щати, а днес навярно са в ръцете на друг престъпник… 🙂

Хахаххаха
Хахаххаха
1 година

досега са били във владение на Министерството на финансите на Съединените щати, а днес навярно са в ръцете на друг престъпник.“

Хахахахаххах тоя комрнтар изби рибата 🙂

zoro
zoro
1 година

Ех, това щеше да е бюджета на ФБР за месеца… сега отиде на някъде-си.
А флашката с имената на всички агенти в текстов формат е загубена в кафене Старбъкс. Умоляват се гражданите да я върнат като я намерят.

Oceanic815
Oceanic815
1 година

прояви доблест, подай си оставката!

ak47
ak47
1 година

тази измислица само със измама се свързва..

Kuzmanovv
Kuzmanovv
1 година

Има едно наистина притеснително/интересно нещо в материала – „… с помощта на външна компания, специализирана в инструментите за проследяване на криптовалути…“. Много кофти новина ?. Уж всичко е 101% сигурно, анонимно и т.н. … ?.

Bitcoin Future
Bitcoin Future
1 година

Пълни глупости. Няма нищо анонимно в биткойна, нито може да има тайни транзакции. Както се вижда всички са били на ясно на кого са биткойните от прословутия магазин и в кой портфейл са. Друг е въпроса, че хакер е хакнал портфейла и то след като той е станал собственост на ФБР. Да се разбие това нещо не е лесна работа, да не кажем почти невъзможна, освен ако по аналогов път не се сдобиеш с информацията, примерно, ако работиш за ФБР. И няма как да не се знае къде са отишли биткойните, тъй като именно това е смисъла на блокчейна, че… Виж още »

Петкан
Петкан
Отговор на  Bitcoin Future
1 година

И като знаеш в кой портфейл е какво? Айде вземи му ги 😀

Bitcoin Future
Bitcoin Future
1 година

А престъпната дейност в цял свят все още се финансира на 99% с една основна валута, а именно USD. Единствения проблем на биткойна е, че не се контролира от някоя централна банка и това им е трън в очите на държавници и банкери, защото знаят, че при него няма инфлация, и нямат контрол. Очаквайте скоро държавни криптовалути, но под контрол на държавата. Те обаче няма да имат същото свойство на биткойна, а именно неподатливостта на инфлацията и децентрализация на контрола. Бъдещето на валутата е биткойн и блокчейна и който не го проумява значи живее в миналото.

Нови ревюта

Подобни новини