fbpx
0.5 C
София

Прехвърлените 1 милиард долара в биткойни всъщност са откраднати от ФБР

Най-четени

Биткойни на стойност 1 милиард щатски долара, свързани с отдавна несъществуващия даркнет магазин Silk Road, внезапно бяха прехвърлени тази седмица – това беше първата трансакция на средства свързани с магазина, след като ФБР го затвори по време на акция през април 2013 г.

Както знаем, блокчейн технологията на криптовалутата позволява пълна анонимност на трансферите и досега не беше известно кой и от къде е прехвърлил тези средства. Сега обаче има информация.

През 2013 г. Министерството на финансите на САЩ е конфискувало биткойните на нелегалния магазин, както вече научихме, но сега от съдебните документи става ясно, че според Министерството на правосъдието част от конфискуваните биткойни е била открадната от мистериозен хакер на име „Индивидуал Х“.

Това е най-голямото присвояване на криптовалута в историята на Министерството на правосъдието на САЩ, както и в тази на целия свят, съобщават от CNBC.

Основателят на магазина Silk Road Рос Улбрихт беше осъден на двойна доживотна присъда през 2015 г. „Успешното залавяне на основателя на Silk Road през 2015 г. остави отворен въпроса за милиардите долари, които е притежавал. Къде отидоха парите сега?, заяви в свое изказване американският адвокат Дейвид Андерсън.

„Подадената жалба за откраднатата криптовалута отговаря частично на този останал отворен въпрос. Поне 1 милиард щатски долари, които представляват доходи от престъпления, досега са били във владение на Министерството на финансите на Съединените щати, а днес навярно са в ръцете на друг престъпник.“

Трохи от хляба

Биткойните, за които става въпрос сега, се съхраняват в един портфейл поне от 2013 г. и стояха непокътнати до тази седмица. Криминалистите са открили адреса на портфейла на мистериозния хакер „Индивидуал Х“ с помощта на външна компания, специализирана в инструментите за проследяване на криптовалути, съобщават от Би Би Си.

По стечение на обстоятелствата в момента стойност на биткойна се е покачила до над 15 000 щатски долара за 1 биткойн, което представлява най-високата стойност от рекорда през 2018 г., според CNBC.

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини