Преходът към електрически товарни автомобили ще направи Европа независима от нефта

5
1127

Чистият комерсиален товарен транспорт съществено ще намали изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата, ще доведе до стабилен ръст на икономиката, а предприятията ще направят огромни икономии от импорта на нефт. Само че подготовката на инфраструктурата за електрически влекачи може да струва стотици милиарди евро.

Уеб порталът Transport Topics пресметна, че ако Европа изцяло премине към електрически товарни автомобили и се откаже от използването на ДВГ, към 2050 година консумацията на нефт ще намалее с 11 милиарда барела. Това е еквивалентно на две години импорт на нефт.

Замяната на стария комерсиален парк с чист товарен транспорт ще осигури устойчив икономически ръст през следващите три десетилетия. Причината за това е съкращаването на разходите за закупуване на нефт. Според отчета на European Climate Foundation и Cambridge Econometrics, компаниите Volvo AB и Siemens AG осъществяват 89% от импорта на нефт в Европа.

Въпреки че комерсиалният транспорт е само 5% от всички транспорт, товарните дизелови автомобили имат дял от 22% в замърсяването на въздуха. Според Еврокомисията, ако товарните автомобили с ДВГ спешно не станат по-ефективни, замърсяването на атмосферата към 2030 година ще достигне 10%.

Новите електрически влекачи имат и други положителни черти. Така например, представеният от Tesla влекач Semi предлага голямо ускорение, много по-добри параметри при изкачване на възвишения и по-добър контрол по време на спускане.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
име
име

Ами добре де – няма да дават парите на арабите за петрол – ще ги дават на африканците и руснаците. Или там от където ще идват суровините за производство на тия батерии.
Те тия батерии – все от нещп се правят нали – така че…..

favr
favr

и отделно после ще дават пари за въглища и уран, че да произведат тока с който ше зареждат въпросните камиони

Кольо
Кольо

Тие електрическите камиони, ще паднат от небето, ще са напълно безплатни и ще се захранват от генератора на Кеше, с енергия от ефира 😀

saentist
saentist

А железницата я има от 200 години на нефт и ток

Драган
Драган

Яки финансови интереси надуват електрическия балон. По-абсурдно и безмозъчно нещо от електрически влекач едва ли може да се измисли, но по-важно е да нахъсаме фанатиците с епични обещания, за да се докопаме да едни пари, а разрухата след нас други ще оправят.