По време на презентацията на електрическия товарен автомобил Tesla Semi Илън Мъск съобщи пробега, скоростните показатели, товароносимостта и дори коефициентът на аеродинамичното съпротивление, но не обяви цената.

Това бе доста странно, като се има предвид, че по време на мероприятието, Tesla събираше потвърдени предварителни поръчки за закупуването на електрическия камион. Но ето че след една седмица Tesla пресметна „очакваната цена“ (expected price), която е съобразена с производствените разходи, броя предварителни поръчки и други фактори.

И така, най-достъпната версия на Tesla Semi с пробег 480 километра (300 мили) струва $150 000, модификацията с пробег 800 километра е с цена $180 000, а товарните автомобили от лимитираната партида от 1000 екземпляра Founders Series са с цена $200 000. Да отбележим, че дизеловия товарен автомобил с подобна товароносимост струва около $200 000, но и така цените на Tesla Semi се оказаха много по-ниски от очакванията на експертите – очакваше се най-ниската цена да бъде над $250 000.

Да си припомним, че електрическият товарен автомобил Tesla Semi има четири електродвигателя, които дават възможност за ускорение с пълен товар от 0 до 100 километра само за 20 секунди. Трансмисията на Semi е с гаранция 1,6 милиона километра, достатъчни за 40 околосветски пътешествия, а водачът се намира в средата на кабината и разполага с автопилот.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
Northen LightsАхОхBitПенчоКольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Bit
Bit

Консумация – помалко от 2kw/миля

500 мили с 1 зиреждане
500*2kw = 1 000 kw батерия

АхОх
АхОх

„цените на Tesla Semi се оказаха много по-ниски от очакванията на експертите“ – Ами отново ще затънат в дългове, затова са толкова ниски. Цените им никога не са били реалистични и затова затъват все повече.

Пенчо
Пенчо

Нищо не ти пречи като ти е толкова гадно че са евтини да додаеш колкот смяташ за нужно като дарение и бакшиши , едвали ще те изпъдят!!!

АхОх
АхОх

До Пенчо, –
никъде не съм казал, че ми е гадно.
Казах, че затъват в дългове и това е ФАКТ – независимо колко отрицателни гласа ми давате факта остава – на загуба са и ако сложат ниска цена е защото някой ги спонсорира иначе отдавна да са банкрутирали.

Аз нямам емоции като коментирам – богати хора и фирми – нито ме топли, нито нищо.

Bit
Bit

Tesla S 90D – 90kw батерия – $90 000 базова цена
Semi – 1000kw батерия – $200 000 базовя цена

Кольо
Кольо

Все си мислех, че между expect price „Tesla releases ‘expected price'“ и stock price има някаква разлика?

Northen Lights
Northen Lights

Aйде след голямата реклама и превод на Wikipedia пък и поотрезнели от безмислените хвалепствия да видим фактите на масата: Понеже, статията е повече в долари и за амаерикански пазари то: максималното тегло на композицията в която се цели тесла е 36 тона. Това е камион + товар. Средната маса, ако така може да се изразим е 14,5 тона за камион-ремърке. Което дава около 21.5 тона товар. Нека приемем, че за средно ремърке теглото е 4.5 тона. Тоест то ще е толкова за ТЕСЛА или нормален камион. Или от 14.5 тона махаме 4,5 или остават 10 тона за камиона. В тези… Виж още »