По време на презентацията на електрическия товарен автомобил Tesla Semi Илън Мъск съобщи пробега, скоростните показатели, товароносимостта и дори коефициентът на аеродинамичното съпротивление, но не обяви цената.

Това бе доста странно, като се има предвид, че по време на мероприятието, Tesla събираше потвърдени предварителни поръчки за закупуването на електрическия камион. Но ето че след една седмица Tesla пресметна „очакваната цена“ (expected price), която е съобразена с производствените разходи, броя предварителни поръчки и други фактори.

И така, най-достъпната версия на Tesla Semi с пробег 480 километра (300 мили) струва $150 000, модификацията с пробег 800 километра е с цена $180 000, а товарните автомобили от лимитираната партида от 1000 екземпляра Founders Series са с цена $200 000. Да отбележим, че дизеловия товарен автомобил с подобна товароносимост струва около $200 000, но и така цените на Tesla Semi се оказаха много по-ниски от очакванията на експертите – очакваше се най-ниската цена да бъде над $250 000.

Да си припомним, че електрическият товарен автомобил Tesla Semi има четири електродвигателя, които дават възможност за ускорение с пълен товар от 0 до 100 километра само за 20 секунди. Трансмисията на Semi е с гаранция 1,6 милиона километра, достатъчни за 40 околосветски пътешествия, а водачът се намира в средата на кабината и разполага с автопилот.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари