Придобиването на TikTok от Oracle и Walmart е отложено за „неопределено време“

0
209

Предварителната сделка за продажбата на операциите на TikTok в САЩ, Канада и други региони на софтуерната компания Oracle и гигантът за търговия на дребно Walmart е отложена за „неопределено време“, както става ясно от доклад от днес на The Wall Street Journal. Съобщава се, че отлагането настъпва, когато администрацията на Байдън предприема собствени мерки за преглед на потенциалните рискове за сигурността, породени от събирането на данни от китайските технологични компании.

Потенциалната продажба на TikTok е подложена на регулаторен контрол от страна на федералните агенции още от 2020 г. През септември тогавашния секретар на Министерството на търговията Уилбър Рос предприе репресии срещу приложението след две изпълнителни заповеди на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Позовавайки се на достъпа на китайското правителство до потребителските данни в САЩ, заповедите на Тръмп забраняват бизнес отношения на американските компании с китайското приложение и изискват известна част от операциите на TikTok да бъде продадена на американска компания. През декември миналата година, когато резултатите от победата на Джо Байдън станаха ясни, а Тръмп изостави битката срещу TikTok, федерален съд на САЩ отмени забраната.

Съвсем наскоро обаче TikTok се сблъска с други регулаторни проверки, след като уязвимост в платформата е направила видима личната информация на милиони потребители, през месец януари тази година. Уязвимостта по сигурността, открита от изследователите в Check Point, е втората разкрита пробойна в защитата на платформата на TikTok в рамките на месец януари.

Припомняме, че според първоначално издадената изпълнителна заповед на Доналд Тръмп, TikTok трябваше да преустанови операциите си на територията на САЩ, ако не финализира сделка за продажба на друга компания, още през месец ноември. Това обаче не се случи, тъй като изпълнителната заповед на Тръмп беше отложена, а в последствие той изгуби интерес към битката срещу TikTok, която беше повел.

На този етап компаниите TikTok, Oracle и Walmart не са отговорили на запитването за коментар, отправено от популярния технологичен портал CNET.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари