Австралийските учени от обсерваторията Паркс в Австралия фиксира рекордно бърз пик на космическо радиоизлъчване. Досега са приети около 30 подобни сигнала, но техният източник остава неизвестен.

Засечените пикови излъчвания са единични мощни радиоимпулси с продължителност няколко милисекунди. Учените считат, че това най-вероятно е излъчването на пулсар, неутронна звезда, космически струни или извънземна цивилизация.

Първият радиоимпулс от подобен род бе приет през 2001 година от радиотелескопа в Австралия, данните от който бяха обработени едва през 2007 година. Оттогава официално бяга регистрирани над 30 подобни сигнала. Излъчванията от този тип се считат за случайни и не могат да се предскажат.

Новият рекорден радиоимпулс бе фиксиран на 9 март тази година. Съотношението сигнал към шум на новия сигнал е 411 SNR. Това означава, че той е 4,5 пъти по-силен от най-мощния приет досега сигнал от подобен род.

Това събитие е част от поредицата от трите мощни радиоимпулса, фиксирани в рамките на няколко дни. Първият достигна Земята на 1 март, вторият – на 9 март и третият – на 11 март тази година. Трите импулса се считат за изключително необичайно събитие, като досега не е наблюдавано нищо подобно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари