Приключи двуседмичният сън на Чанъе-4 и Юйту-2

2
1886

В Twitter акаунта на China Global Television Network от 31-ви януари 2019 година се появи съобщение, че китайската лунна станция Чанъе-4 и роувърът Юйту-2 успешно се събуждат след като прекараха в хибернация една лунна нощ.

Двата модула успешно издържаха твърде ниските температури, характерни за обратната страна на Луната. В съответствие с предварително съставения график, те самостоятелно излязоха от лунния нощен сън.

Апаратурата на двата модула се включи последователно, точно според изискванията на тази процедура. Всички компоненти без проблеми преминаха изпитанията на лунната нощ, което бе потвърдено от вътрешните тестове на бордовите системи.

Към днешен ден лунният роувър Юйту-2 се намира на около 18 метра на северозапад от станцията-лаборатория Чанъе-4. И двата лунни апарата работят в нормален режим и стабилно обменят данни с Центъра за аерокосмически контрол в Пекин с помощта на сателита-ретранслатор Цюецяо.

Анимацията по-долу показва как става обменът на данни, като всички данни от модулите идват от обратната страна на Луната.

Температурните сензори на Чанъе-4 изпратиха информация, че температурата на обратната страна на луната е слязла до -190 градуса по Целзий. Това може да се окаже сериозен проблем за всички бъдещи лунни сонди. Чанъе-4 успешно изкара лунната нощ без слънчева светлина и при много ниска температура. За получаване на топлина и електроенергия се използват радиоизотопни енергийни източници.

От днес започва следващия етап от изследването на Луната. Може да очакваме много снимки, видеа и интересна информация.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари