fbpx
15.2 C
София

При отдалечената работа все по-често започна използването на устройства за имитиране движението на мишката

Оригиналът е на Samantha Cole

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

„Ситуацията се промени в полза на работещите“ – каза представител на компания, произвеждаща специални устройства за придвижване на курсора. „Към днешен ден те са най-важните“.

Лия изобщо не е очаквала, че нейното видео в TikTok, в което се описват най-различни трикове и хитрости за хората работещи отдалечено, може да стане вирусно. След като заради пандемията от новия коронавирус тя е прехвърлена да работи отдалечено (Лия е ръководител на рекламния отдел), тя започва да използва устройство за имитация движението на мишката. Това малко устройство се поставя под мишката и поддържа активността на курсора. Причината да прави това е, че нейният служебен компютър, даден от компанията, непрекъснато се заключва дори и тя да стане от бюрото си само за няколко секунди. Едновременно със заключването се чува противен звук, който много я дразнил, понеже тя е трябвало да храни и възпитава три деца и да им помага да си научат уроците докато училищата са затворени.

 

„Когато работиш отдалечено твоите колеги не виждат дали ставаш, за да отидеш до тоалетната или да похапнеш. Или пък например да се изтегнеш на дивана за 30 минути, за да се отпуснеш малко“ – споделя Лия. В такива моменти изобщо не искам да се безпокоя за това, че хората могат да решат че аз не работя – особено когато ми се струва че работя много усилено“.

Преди две години, още в самото начало на пандемията мнозина започнаха да се замислят за това, по какъв начин глобалната криза, свързана с новия коронавирус, ще ни накара да си припомним колко къс е животът и че никой няма да иска да го преживее прикован към бюрото с компютъра. Но в крайна сметка получихме една вълна от мащабни уволнения плюс рекорден брой хора напуснали своята работа, както и нова дума за мениджърите на отдалечените работещи: Bossware.

Bossware са шпионските програми, използвани от вашите шефове. Редица компании принуждават своите работници и служители задължително да използват програми за проследяване движението на мишката и натискането на клавишите на клавиатурата, като по този начин се гарантира, че съответният специалист работи през цялото работно време, дори когато си е вкъщи. А ако босовете все пак не шпионират вашата мишка, статусът на съответния потребител в чатовете обикновено бързо се променя на отсъстващ, ако той за известно време не е проявявал активност. Фондацията  за електронни граници обвини Bossware в намеса в личния живот, в безполезност и неетичност. Центърът за демокрация и технологии обяви тези програми за пагубни за здравето на работещите отдалечено служители и поиска от Управлението по охраната на труда на САЩ да промени законите за защитата на труда, като включи в тях отдалечено работещите хора.

 

Всъщност, проблемът със следенето на служителите от страна на компаниите чрез техните компютри възникна много преди 2020 година. Основателят на компанията, произвеждаща устройства за имитация движенията на мишката сподели, че се е опитвал да измами чат-платформата Microsoft Lync (сега вече Teams) с помощта на направената от самия него платформа за мишка, още през 2017 година. Причината била, че неговият шеф ужасно му е досаждал със съобщения всеки път, дори когато се е отделял от компютъра, за да изпие чаша вода.

Последно време все повече отдалечено работещи хора сами си сглобяват неособено сложни устройства, които движат курсора на мишката. Някой си ги сглобяват от LEGO, а други са по-брутални и поставят нещо по-тежко върху клавиша Space. Но в онлайн магазините на Amazon е пълно с готови подобни устройства, като някои от тях въздействат директно на оптичния сензор на мишката, а други са USB устройства, които имитират движението на курсора. Ако подобно устройство се включи към компютъра, той започва да регистрира мишка, която е активна, като активността може да бъде регулирана.

Устройството на Лия оказва необходимото въздействие на компютърната мишка. То се произвежда от компанията Tech8USA. Представителят на тази компания Диана Родригез (Diana Rodriguez) каза, че те са започнали неговото производство през месец февруари 2020 година, точно преди началото на локдауните в САЩ. В началото продажбите са били много слаби, но месец след началото на пандемията е започнал ръст от десетки проценти месечно. Дори и след завръщането на хората в офисите продажбите на тези специфични устройства не са спаднали и интересът към тях е останал голям.

 

Родригез допълва, че сред клиентите на нейната компания има представители на най-различни области – учители, юристи, счетоводители, студенти и т.н. Всички тези хора купуват устройствата на Tech8USA предимно, за да не се изключва екрана на компютъра докато те четат текстовете или за да избегнат следенето на тяхната активност през мрежата, както и за да заобиколят архаичните работни правила, описващи продуктивността във вид на параметър, директно свързан с активността на мишката и клавиатурата.

 

„Проблемът с пресмятането на продуктивността на служителя на базата на присъствието на човека на работното място винаги е съществувал. Но принудителната виртуализация на работното място по време на пандемията буквално всичко развали“ – казва още Родригез.

Запитванията за устройства за размърдване на мишката в търсачките рязко тръгват нагоре през месец март 2020 година, когато голям брой офисни служители остават вкъщи по време на пандемията. След това, към края на 2020-а и през 2021 година нивото на тези запитвания остава значително по-високо в сравнение с предишните 5 години. В някои случаи дори не е нужно да се купува каквото и да било – в интернет има редица безплатни програми, предназначени именно за тази цел. Но ако работите за компания, която ви е дала служебен компютър и внимателно следи движението на вашия курсор, то явно ще ви е необходимо подобно устройство, понеже е напълно възможно да нямате права да инсталирате външен софтуер.

Клиповете в YouTube, в които са описани най-различни устройства за побутване на мишката вече имат стотици хиляди гледания. Дори има специални видеа, които могат да бъдат пускани чрез смартфона, върху който трябва да бъде поставена мишката. Движението на линиите на екрана на мобилното устройство принуждават курсора на оптичната мишка да се движи.

 

„След като започнахме да работим вкъщи, моята компания започна да хока всеки служител, статута на който в чата Teams се превръща в offline“ – споделя потребител на форума-социална мрежа Reddit в раздела r/antiwork по повод използваната от него програма имитираща движението на курсора. „Моят шеф може сериозно да нагруби всеки един от нас чрез изпращането на гневен имейл, като едновременно с това препраща електронното писмо до всички служители от отдела по продажби, а понякога звъни и по телефона, за да пита защо не си пред компютъра. Уморих се от всичко това и намерих приложение, което мърда курсора на мишката по такъв начин, че моят статут в Teams, Skype и който и да било друг месинджър винаги остава активен. Не позволявайте на тези копелета да се гаврят с вас“ – споделя доста нецензурно отдалечено работещият служител.

Друг потребител коментира, че е постигнал нелош ефект, като е поставил своята компютърна мишка върху циферблата на аналогов ръчен часовник. Някои устройства за размърдване курсора на мишката, продавани в Amazon, на практика точно така и работят, и са просто една пластмасова кутийка, в която е поставен именно такъв стар часовник.

„Пандемията стана катализатор за отказ от работния режим, познат като от 9 до 5. Ситуацията се промени в полза на работниците и служителите'“ – каза още Родригез. Днес вече работникът е най-главният. Днес той цени гъвкавия график и е много амбициозен. Той цени баланса между работата и личния живот, и не се страхува да отказва на работодателите, които не признават неговите ценности. Устройствата за случайно преместване курсора на мишката са нов инструмент, който много помага за промяна на парадигмата. Ние поддържаме тези работници и служители“

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини