Microsoft мечтае за бъдеще, в което доминира, най-вече в облачните технологии. Плановете на компанията са да превземе както пазара за крайни потребители, така и бизнес сегмента, и да наложи облачния гейминг, а приходите да растат толкова бързо, че счетоводителите едвам да успяват да следят непрекъснато растящите цифри.

През последните години компанията наистина значително променя бизнес модела си – идеята е всичко да бъде в облака и да се използва като абонаментна услуга, под наем.

По-рано тази седмица стана ясно, че Windows 10 е инсталирана на 900 милиона устройства по света, което е доста близо до предварителния стремеж на Microsoft, операционната система да бъде инсталирана на един милиард устройства до 2020 г., и изглежда целта, която мнозина в началото определиха като „твърде висока летва“, е реално постижима и все още не е късно.

Не е чак толкова лесно

За съжаление обаче, бъдещето не е чак толкова розово и безпроблемно, колкото от Microsoft мечтаят да бъде. Непрекъснатите софтуерни проблеми наистина подкопават репутацията и авторитета на компанията, а сладките мечти могат да бъдат отровени от постоянните дребни бъгове и сривове в Windows 10, които възникват с всяко ново обновление.

Количеството бъгове и грешки в Windows 10 е наистина тревожно. Кризата основно започна след актуализацията от октомври 2018 г., когато започнаха проблеми с файловата система, които компанията се опита да коригира, а след което корекциите започнаха да отварят други проблеми с всяка следваща, като това е така и до днес.

Поправки на поправките на поправките… на предишните поправки!

В началото на септември в Windows 10 някои дългогодишни дребни грешки, включително проблеми със съвместимостта с определени драйвери за устройства за съхранение на Intel, бяха отстранени с пач на Microsoft, издаден като поправка на по-ранна друга актуализация от месец май, 2019 г. Проблемът на тази кумулативна актуализация беше, че не само коригира въпросните грешки, но и за съжаление отвори нови проблеми с търсенето в Cortana или в стартовото меню, което предизвикваше необичайно високо натоварване на процесора.

След това излезе следваща поправка, която пък поправи проблемът с претоварването на процесорите, но счупи нещо друго – Старт менюто и лентата със задачите. След това Microsoft издаде нова актуализация, която реши и тези проблеми, но по някаква трагикомична ирония, тя реши този проблем, но отвори два други – много потребители се оплакаха, че след нея нямат достъп до интернет или изпитват проблеми със звука.

Историята не свършва тук. След това, Microsoft емисира следваща поправка, която реши почти всички проблеми, но пък отвори нови с вградената антивирусна система Windows Defender.

Влиянието върху репутацията

Не може да не забележим, че всичко това се отрази наистина негативно на репутацията на Microsoft – все пак това е компания, която е истински иноватор и пионер в почти всички области от компютърните системи, и днес, те са такива, каквито ги познаваме, благодарение на нея. Изглежда някак смущаващо компания с толкова опит и ресурс, да допуска такива проблеми и грешки. Windows 10 започна да прилича на една амалгама от ъпдейти, повреди и поправки за тях.

Според ACSI удовлетвореността на клиентите от всички операционни система за персонални компютри е спаднала с 1,3 % спрямо миналата година по същото време, като най-голям е спадът на потребителите на Microsoft – цели 3 %. Докладът отбелязва още:

„Според данните на ACSI представата на клиентите за репутацията и авторитета на Microsoft се е влошила значително през последната година, тъй като технологичният гигант е допуснал редица грешки, бъгове и уязвимости в своята основна операционна система Windows 10“.

Нека повторим – репутацията и доверието в Microsoft спадат, най-вече поради редицата бъгове и грешки, които компанията непрекъснато коригира в Windows 10. Компанията, която промени представата ни за компютрите, стигна до там, че доверието в нея да бъде подкопавано само и единствено поради грешките, които допуска в кумулативните ъпдейти на операционната си система.

Изявлението на Джери Бърг

По-рано ви съобщихме, че бивш служител на Microsoft обясни, защо операционната система Windows 10 се сблъсква с толкова проблеми, бъгове и грешки непрекъснато. Неговото обяснение е, че преди пет години, компанията е разполагала с цял отдел от служители, на заплата и щат, чиято основна задача е била да откриват бъгове, несъвместимости и проблеми в операционната система. Още от пускането на най-ранната версия на Windows 10 през 2015 година, беше стартирана програмата „Insider Preview“, в която Microsoft възлага задачата на потребителите да откриват сами бъгове и проблеми, като са наясно, че използват бета версия, предназначена за предварително тестване, като всеки можеше да се присъедини към кампанията.

С две думи, екипът отговарящ само за тестване и откриване на бъгове в Windows 10, е бил закрит, а задачата е била възложена на обикновените потребители, които трябва да докладват при забелязване на грешка или бъг, а в замяна Microsoft им позволява да използват Windows 10 без закупуване на лиценз (това не значи, че компанията им е подарила лиценз, а че просто могат да използват ОС в рамките на програмата Insider Preview без да са я закупили), както и възможността първи да получават най-новите функции и обновления.

Какво точно се промени?

Освен на участниците в програмата Insider Preview, Microsoft разчита и на телеметрията (събиране на всички данни от работата на компютрите с Windows 10) за подобряване на своята ОС и услуги. Според Барнакулес, именно това е довело до значително понижаване на качеството на операционната система, най-вече в проявяването на различни бъгове и грешки, но поне планът, е изпълнил първоначалния си замисъл – намалил е разходите на компанията, все пак тя е освободила цял един отдел.

Има противоречиви мнения коя от двете стратегии е по-добра за софтуерните компании – да имат специализиран екип, който да се занимава с откриването на бъгове и грешки, или да оставят на потребителите сами да засичат проблемите. Според мнозина, последният вариант е по-практичен, тъй като се засичат бъгове и грешки, които в полеви условия често не могат да бъдат уловени, както и най-добрият метод за тестване на един софтуер, е чрез реалната му употреба.

Какво е най-удачно да направи Microsoft?

Очевидно обаче за големите и популярни софтуерни продукти, най-добра би била комбинация и от двете, тъй като най-малко потребителите на Windows Insider програмата не винаги са особено старателни в докладването на грешки, а и понякога е напълно възможно да не забележат даден проблем, или Microsoft да не може да смогне с неговото улавяне, предвид хилядите отзиви, които получават всеки ден от милионите участници в програмата Insider Preview.

Истината е, че Microsoft през годините преживяваше наистина тежки етапи. Така например, преди появата на Windows 7, сините екрани бяха ежедневие и почти всички бяха свикнали с тях като обичаен феномен, който съпътства работата с компютър… Сериозно. За съжаление обаче, подемът с бъговете, който компанията беше постигнала, започна да върви в обратна посока с Windows 10.

До някъде това е обяснимо, все пак новата операционна система е далеч по-сложна от всички, които Microsoft е правила някога, като най-съществената разлика е, че тя е замислена предимно като еко система, която да обслужва множество устройства и съчетава различни функции – асистент с изкуствен интелект (Cortana), поддръжка едновременно на приложения и игри от Windows Store, така и на x64 и x86 битови програми, интегриране на Linux ядро, разширен команден прозорец и много други.

Какво правят хората, които са недоволни от Windows?

Най-простото, което можем да кажем е „преминават на друга операционна система“. Но дали това е толкова лесно?

Алтернативите са ясни – macOS или десктоп Linux дистрибуция с хубава графична среда. И докато първият вариант изисква промяна на цялостните потребителски навици, включително и на хардуера, тъй като macOS е част от затворената еко система на Apple и се предлага единствено за техните устройства, то светът на Linux дистрибуциите е разнообразен и претърпява истински ренесанс в последните години. От гледна точка на потребителския интерфейс (user friendly), Linux дистротата търпят наистина сериозен подем, но въпреки това за мнозина той не е достатъчен, че да променят цялостно навиците си и начина, по който работят с компютър. Ако все пак сте смели и обичате да експериментирате, то определено в днешно време може да намерите перфектната за вас Linux дистрибуция. Графичните среди са наистина еволюирали до толкова, че позволяват да докарате изглед почти като този на Windows, ако сте трайно привързани към него.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Какво правят хората, които са недоволни от Windows
Какво правят хората, които са недоволни от Windows

Нищо не правят, защото такива хора няма! Има потребители, недоволни от Вирус 10. И те си инсталират Window 7, спират му ъпдейтите и нямат никави грижи и проблеми. Има и хора, които са недоволни от живота по принцип. А причината да са такива е, че те сами си го усложняват максимално. Например като се опитват да използват на десктоп машина сървърна ОС, под която не работи почти никое сериозно приложение, дори и с прехваления им емулатор WINE. Или ако след две седмици настройки все пак тръгне, работи с около 10% от скоростта, която би имало на същата машина под чист… Виж още »

Fermin
Fermin

мм….наистина си много некомпетентен….

Какво правят хората, които са недоволни от Windows
Какво правят хората, които са недоволни от Windows

Сигурно съм… затова вече 28-ма година работя като програмист… 😉 А ти знаеш ли например, че при опит за изпълнение на 64-битова инструкция ROL или ROR inline скапаният компилатор на ГнуС (много подходящо име) генерира изпълним код, който връща неверен резултат? Същият сорс във Visual C се компилира и работи нормално.

na4ko
na4ko

Приятелю програмист, ти не си недоволен от Уиндоус в достатъчна степен и май-май си обвързан към него. А ний с торентите нямаме твоите кахъри, така че ни е все едно дали нещо което ще дрънчи на моя Линукс е било направено на твоя Уиндоус, ти си му мисли и не бери грижа за нас простите.
А пък що не ползваш тамън Уйн инструменти (да, има, направени от Микрософт) на Линукс, ами се учиш да сричаш в нетипична среда – ти си знаеш.

na4ko
na4ko

Опа, пропуснах, платените програми са си платени програми, те не зависят от ОС, дори е възможно варианта за Линукс да е по-скъп.

Ohoh
Ohoh

Чудя се… дали искам да ползвам операционна система, на която съм не-платен тестер, която шпионира всичко каквото правя и периодично забива?
Нека да помисля…
Ами да! Защото искам да ми работят игрите, защото приятелиме ми го ползват и ме е страх от сложния Линукс.

Пенчо
Пенчо

Страшно прост коментар. С това шпиониране се осрахте ….

gart
gart

Microsoft и авторитет?! Това са несъвместими неща…

pix3l
pix3l

Не знам какво правят хората, които са недоволни от Windows, ама знам за колко време се инсталира, след като Android Studio (намиращо се в home) ти изпише „Permission Denied“, докато се опитва да запази променен файл (също намиращ се в home, в който си писал поне хиляда пъти преди това). Даже не съм се опитвал да търся решение в интернет… аз искам да си свърша работата, не да се занимавам с глупости.

Теодор
Теодор

Хайде да ви видим Линукс маняците. Влезте в сайта на НАП примерно с електронен подпис и направете нещо елементарно. А? Ко стана? Ми нищо не стана. Правителство в България е дало дупе на Майкрософт и така е превърнало в заложници цялото население.

Dave
Dave

За пръв път чувам за такъв сайт „НАП“?

щото си прошляк
щото си прошляк

Работиш за някой робовладелец, който си присвоява основната част от труда ти, а на теб подхвърля трошички, колкото да не умреш от глад, затова не си плащал данъци и осигуровки и не си чувал за сайта на НАП.

TNT
TNT

микромеките сами си го направиха, сега се оплакват че хората не ги харесвали.
така е като там работат предимно индийци (т.е. цигани).

Бахти
Бахти

Само полу-идиоти използват Вирус 10. Те дори няма да осъзнаят как ги използват, хак да им е!

Не си прав, Кучи гъз! ;)
Не си прав, Кучи гъз! ;)

Не само полуидиотите го ползват, а и пълните идиоти, които обаче нямат пари за MAC 🙂