fbpx
3.8 C
София

Програмата за иновации на Visa представи постиженията на третата кохорта финтех стартъпи

От финансова грамотност и отворено банкиране, до „купи сега – плати по-късно“, решения за финансови инвестиции и градска мобилност – най-новата кохорта финтех стартъпи представи развитието на своите продукти и натрупания опит в рамките на програмата по време на демонстрационния ден, проведен на 1 декември 2021 г. Стартът на новия сезон на програмата ще бъде в началото на следващата година.

Най-четени

Програмата за иновации на Visa (Visa Innovation Program ) представи 18-те финтех компании, участвали в третата кохорта. Програмата представлява платформа за сътрудничество между финтех стартъпи в начален или напреднал стадий на развитие и Visa с нейната широка мрежа от клиенти и партньори. Тя е активна в региона на Югоизточна Европа и подпомага създаването и разпространението на иновации във финтех индустрията  и сферата на разплащанията.

Веднъж годишно стартъпите, участвали в Програмата за иновации на Visa, представят във виртуална сесия своите продукти и услуги пред разнообразна аудитория от предприемачи, европейски фондове за рисков капитал и бизнес ангели, представители на държавата, финтех и банкови експерти. Това е кулминационният момент в рамките на Програмата и е повод за компаниите да демонстрират напредъка на екипите си, ключовите си постижения и бъдещите планове за трансформиране на разплащателната индустия чрез иновации. Техните проекти се представят пред широка финтех екосистема, която обединява над 200 души – част от клуба на Visa Innovation Program – с основната идея да се стимулира последващото развитие на компаниите и тяхната пазарна експанзия.

„От създаването й преди три години, значимостта и интересът към Visa Innovation Program непрекъснато нарастват. Тя предостави много възможности за партньорства между участващите стартъпи, търговци, банки и Visa, равняващи се на над 40 успешни пилотни проекти. Най-забележителният пример е Payhawk, компания от първия сезон на Visa Innovation Program, активна в сферата на управление на разходите на малкия бизнес. Тя стартира от България и за по-малко от три години успя да изгради високотехнологичен продукт, да разшири екипа и операциите си в цяла Европа и да привлече рекордна инвестиция от 112 милиона долара при  пазарна оценка от 570 милиона долара,“ каза Даниел Томов, управляващ партньор в Eleven Ventures.

Eleven, един от водещите фондове за рисков капитал в Югоизточна Европа, е регионалният координатор на програмата, който управлява инициативата в партньорство с Crowdpolicy (Гърция) – компания за отворени иновации и Hackquarters (Турция) – акселератор на стартъпи.

„Подходът на отворените иновации се оказа успешен за нас и направи Visa предпочитан партньор за едни от най-иновативните предприемачи във финтех сектора. Програмата дава възможност за достъп до нашата мрежа, технологии и експерти и действа като система за постоянна подкрепа за всички стартиращи компании, ангажирали се с нас по пътя си на растеж и развитие. Тя също така изгражда значителен капацитет за иновации за нашите клиенти и партньори, като им помага да навигират в дигиталния свят по-лесно и с повече увереност,“ коментира Каталин Крецу, генерален мениджър на Visa за България, Хърватия, Румъния и Словения.

Новият сезон за четвъртата кохорта финтех стартъпи в Програмата за иновации на Visa ще бъде обявен през януари 2022 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини