fbpx
3.6 C
София

Програмният език Swift на Apple вече е номер едно в GitHub

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Представеният неотдавна от Apple език за програмиране Swift вече оглавява класацията на разработчиците в GitHub. Лиценза Apache 2.0, под който се разпространява програмния език, дава на програмистите много по-голяма гъвкавост при използването на този отскоро Open Source проект.

 

След отварянето на сорс кода на Swift, над 20 000 програмиста го отбелязаха със звезда в GitHub. По този начин, най-популярният досега програмен език Rust, остана на второ място, с голяма разлика от над 30%. Въпреки че на пазара за програмни езици присъстват големите играчи като C, C++ и Java, скоростта с която напредва Swift е толкова голяма, че съвсем не е далеч денят, когато Swift ще оглави всички класации за програмни езици.

Swift се предлага за изтегляне от GitHub заедно с компилатор, софтуерни библиотеки и дебъгер. За по-голямо удобство на потребителите Apple създаде сайта Swift.org, в който се качва всичко, което един програмист иска и трябва да научи за този програмен език, включително разнообразен учебен материал, примери със сорс код и дори ръководство стъпка-по-стъпка за създаване на нов проект.

Езикът за програмиране Swift може да се използва и в други програмни среди, например в онлайн ресурса IBM Swift sandbox. В момента Swift поддържа операционните системи IOS, OS X и Linux.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Naminator_X_
Naminator_X_
5 години

Колко и да ми се иска да се пошегувам с андроидаджиите и тяхната заспала джава … github е платформа за джаваскрипт маняци … как няма най-тъпия език за програмиране да е пръв. Има си хас.

Нови ревюта

Подобни новини