Продажбите на словашкия летящ автомобил започват през 2023 година

1
2258

Словашката компания AeroMobil обяви, че възнамерява да започне продажбите на едноименните серийно произвеждани летящи автомобили през 2023 година. Изданието Aviation Week съобщи, че компанията още от месец септември 2020 година провежда полетни изпитания на експериментална версия на AeroMobil, данните от които ще се използват за сертифициране на автомобила в съответствие с изискванията на Европейската агенция за авиационна безопасност.

Летящият автомобил AeroMobil е с дължина 6,1 метра и ширина със сгънато крило 2,2 метра. Използва се бензинов двигател с мощност 300 конски сили, благодарение на който максималната скорост на шосето е до 160 км/ч, а пробегът е цели 1000 километра.

Размахът на сгъваемото крило на летящия автомобил е 8,8 метра. Подготовката за полет отнема около 3 минути, като при този процес задвижването се превключва към въртене на витлото. Максималната скорост на полета е 260 км/ч, а далечината на полета достига около 750 км. Летящият автомобил може да превозва до двама души.

Опционално за AeroMobil ще се предлага и автопилот. Летящият автомобил е оборудван с балистичен спасителен парашут, с помощта на който може да се извърши аварийно кацане.

През 2018 година словашката компания AeroMobil представи своя летящ автомобил и пристъпи към разработването и на електрически летящ автомобил с име Aeromobil 5.0 VTOL. Той ще може да излита и каца вертикално и ще стане първото електрическо транспортно средство изцяло разработено от словашката компания. Новият летящ електромобил ще може да се използва в градовете като аеротакси.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари