fbpx
-9.6 C
София

Проектът One Laptop Per Child е пред закриване

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Проектът, предназначен да осигури персонални компютри за децата в развиващите се страни OLPC (One Laptop Per Child) е пред закриване.

Платформата XO-1, представена през 2007 година е морално остаряла, за нея вече е много трудно да се намерят резервни части и модули, а техническа поддръжка няма. В историята остана и операционната система Sugar – по-новите модели компютри от програмата OLPC работят под управлението на Android/Gnome+Fedora. Екипът на OLPC News съобщи, че отделът на OLPC в Бостън е прекратил съществуването си: в него няма персонал, няма и офис. Основателят на програмата OLPC Николас Негропонте (Nicholas Negroponte) отдавна се занимава с нов проект, финансиран от фондация X Prize. Този път става дума за всеобщата грамотност.

Засега отделът на OLPC в Майми продължава да работи. Той обслужва големите пратки ученически ноутбуци за Уругвай, Перу и Руанда. Освен това правата за търговската марка бяха дадени на компанията Sakar/Vivitar, която представи на американския пазар таблета XO Tablet.

OLPC News отбелязва, че „голямото въодушевление, енергията и ентусиазма“ останаха в миналото и вече не са движещи сили в проекта. На изложбата CES 2014 в Хановер, бяха представени новите таблети OLPC XO-2 и XO-10, които обаче не са безплатни и се продават за $149 и $199. Предполага се,че парите от продажбите ще подпомогнат развитието на проекта.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини