fbpx
0.3 C
София

Холандските тайните служби незаконно са обменяли информация с чуждестранни агенции

Най-четени

Холандски тайните служби незаконно са обменяли информация с чуждестранни агенции и са прониквали в интернет-форуми без съответните заповеди и разрешителни. Това стана известно от доклад, изготвен от комитета Dutch Review Committee по искане на Камарата на представителите на Кралство Нидерландия във връзка с жалби срещу програмите за следене на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Според доклада, Службата за военно разузнаване и сигурност (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, MIVD) е прехващала цифрови сигнали (този метод за събиране на данни е получил името SIGINT) без разрешение от страна на министъра. Ще отбележим, че с помощта на метода SIGINT могат да бъдат прехващани, например, данни, изпращани от един сателит към друг. По този начин могат да бъдат получени както метаданни, така и съдържанието на изпращаните съобщения и разговори.

Както съобщи ръководителят на Комитета Харм Броувер пред холандския телевизионен канал NOS, MIVD не е подавала искания за получаване на заповеди, разрешаващи предаването на събраните данни на чуждестранни разузнавателни служби. „Дори само едно незаконно действие, предприето от разузнавателните служби, вече е твърде много“, добави Броувер. Ще отбележим, че Комитетът не съобщава подробности за естеството на информацията, която е била прехващана от MIVD, както и не посочва конкретните чуждестранни разузнавателни служби, с които е бил осъществяван обмен на данни.

Въпреки това, от секретните документи, предоставени на медиите от Едуард Сноудън, става ясно, че Националната служба за прослушване на сигнали на Холандия (Nationale Signals Intelligence Organisatie, NSO) е прехващала голяма част от телефонния трафик на Сомалия, която след това е била предоставяна на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Тази информация е помагала на NSO в борбата срещу сомалийските пирати, а на американската разузнавателна служба – за проследяване на лица, подозирани в извършването на терористична дейност.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини