Произходът на проекта youtube-dl: втора част

4
1377

В първата част видяхме как желанието за гледане на видео е довело до измислянето и създаването на един великолепен софтуерен продукт – програмата youtube-dl. Нека сега да се спрем на преместваното на Рикардо в друг град, където вече има кабелна връзка и как продължава развитието на youtube-dl.

Новият дом

След известно време, по-точно в края на 2009 година, аз се преместих и започнах да живея с моята приятелка (сега вече моя съпруга и майка на нашите две деца) в Авилес. За първи път имах високоскоростен интернет, който бе стандарт за много от моите приятели и приятелски семейства в продължение на много години. Спомням си, че това бе кабелна връзка със скорост на изтегляне 100 Mb/s и скорост на качване 10 Mb/s, без ограничения в трафика. Това определено бе повратната точка колко често използвам youtube-dl и колко внимание отделям на този проект.

Малко по-късно аз най на после преместих сорс-кода в Git и GitHub. По това време YouTube започна да експериментира с HTML5 видео, което към 2015 година вече се използваше по подразбиране. През 2011 година вече от няколко години работех на пълен работен ден като софтуерен инженер и след връщане от работа изобщо не ми се искаше да се занимавам с програмиране, да настройвам youtube-dl или да вграждам в тази програма нови функции по молба на различните потребители.

През втората половина на 2011 година, в самия разгар на друг важен проект, реших да престана да се занимавам с поддръжката на youtube-dl, понеже вече от няколко месеца не се справях с това. Филип Хагемайстер се оказа един отличен програмист, който изпрати в GitHub няколко корекции, които заинтересуваха много хора. Дадох му необходимите права за достъп към хранилището на youtube-dl и на практика това бе края на тази история от моя страна. Логовете на основния проект показват, че съм се занимавал с този проект до месец март 2011 година, а след това има рязък ръст на дейността от страна на Филип. Оттогава съм направил само една единствена промяна през 2013 година, когато GitHub започна да прехвърля потребителските страници от USERNAME.github.com на USERNAME.github.io, за да избегне проблеми с безопасността на своя домейн.

Въпреки че повече не участвах в разработването на youtube-dl, в продължение на много години официалната страница на този проект както преди си остана в моя акаунт по адреси https://github.com/rg3/youtube-dl и https://rg3.github.io/youtube-dl/. Но трябваше да се включвам, когато Филип или някой друг искаха да бъде даден достъп на допълнителни разработчици, като например на Филипо Валсорда и Сергей М. За съжаление, през 2019 година бяхме нападнати от тролове, а блокирането на потребители бе разрешено само на собствениците на проектите. Това ни накара най-после да прехвърлим целия проект в организацията GitHub, където бяха поканени всички, които имаха дори и частичен достъп. Не всички се присъединиха, а GitHub даде възможност на хората да работят по-свободно, без да се допитват до мен по най-малкия повод.

Още веднъж искам да изразя своята най-искрена благодарност на различните участници в проекта, които значително подобриха кода, успяха да създадат реална общност около тази програма, и които направиха проекта много по-популярен, отколкото бе той, когато го изоставих преди почти 10 години.

Офлайн и безплатно

Бих искал да отбележа, че ролята на youtube-dl като един полезен инструмент на практика не се промени през всичките 14 години на неговото съществуване. Преди и след получаването на DMCA писмото от RIAA, много хора споделяха как използват youtube-dl за най-различни цели.

За мен това винаги бе означавало офлайн достъп до видеа, които вече са достъпни на широката публика в интернет. В света на мобилните мрежи и непрекъснат интернет достъп можете да се запитате наистина ли е необходимо това. Мисля че да, щом като Netflix, Amazon, Disney и HBO реализираха подобна функционалност в своите изключително популярни стрийм приложения. При дългите автомобилни пътувания, при пътешествие зад граница или когато интернет връзката не е много добра, изключително удобно е да имаш автономен достъп до подкаст, лекция, ревю, новина или произведения на изкуството.

Допълнителен страничен ефект от youtube-dl е достъпът до съдържание, когато онлайн интерфейсът не се справя със задачата. Старият фирмен флаш плъгин не работеше на всяка платформа и процесорна архитектура. Към днешен ден браузърите могат да възпроизвеждат видео, но никога не са умеели да се възползват от ефективното декодиране с помощта на графичния процесор. Малката програма youtube-dl може да се комбинира с видео плеър, благодарение на което възпроизвеждането на някои специфични видеа става възможно и е много ефективно. Така например плеърът mpv има вградена поддръжка на youtube-dl. Необходимо е само да му подадете URL и той започва да използва youtube-dl за достъп до видео потока и започва да възпроизвежда видеото, без да записва каквото и да било на диска на операционната система.

И последно, но не по-малко важно е че софтуерните инструменти от рода на youtube-dl дават възможност да се получи достъп до онлайн видео с помощта единствено на софтуер с отворен код. Много добре знам, че в света поддръжниците на отворения код не са така много. Но достъпът до онлайн видео с помощта на youtube-dl ви гарантира пълно душевно спокойствие в режим инкогнито там, където uBlock Origin или Privacy Badger успяват само малко да ви успокоят.

4.4 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари