fbpx
15.2 C
София

RIAA успя да постигне блокирането на хранилището youtube-dl в GitHub

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Преди седмица GitHub блокира хранилището и всички копия на проекта youtube-dl. Това е помощна програма, която работи от команден ред и се използва за сваляне на видеа от YouTube и други подобни сайтове. Блокирането бе осъществено на базата на действащия в САЩ Закон за авторските права в цифровата ера (DMCA) след подадена жалба от страна на Асоциация на звукозаписната индустрия в Америка (RIAA).

Претенциите на RIAA са към наличието в това хранилище на код с примери за зареждане на лицензирани материали от YouTube. Така например, в кодовете за изтегляне на видео има секция с тестове на коректна работа, в която за примери са дадени линкове към материали, авторските права за които принадлежат на участници в RIAA. Специалистите на Асоциацията заявиха, че тези тестове са използвани за разработването на специален механизъм за заобикаляне на режима за ограничаване на достъпа според възрастта на потребителя, както и за изтегляне на криптирано съдържание (cipher_signature). И още, тези методи за заобикаляне на защитите съвсем явно са указани в забележките към тестовете.

Също така, в сорс кода е отбелязано, че проверените в тестовете материали се разпространяват под лиценза Standard YouTube License, който ограничава гледането единствено чрез YouTube и забранява тяхното разпространение без получаване на съгласие от страна на притежателите на авторски права на тези материали. RIAA подчертава, че подобни разрешения не са давани.

На базата на тези факти RIAA прави извод, че youtube-dl  специално и нарочно се разработва като инструмент за нарушаване на лиценза, за заобикаляне на защитите и за организиране разпространението на видеоклипове без получено разрешение от притежателя на авторски права.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини