Прототипът на Starship без проблеми се издигна на 150 метра и осъществи меко приземяване

3
1502

През нощта на 28 август SpaceX за втори път направи опит да издигне прототипа на Starship с име Starhopper на височина 150 метра. За разлика от от неособено успешния вчерашен опит, днес тестовете преминаха без какъвто и да било проблем. Изпитанията бяха показани в реално време в канала на SpaceX в YouTube. Плановете на Илън Мъск са пълноценният орбитален полет да бъде осъществен през 2021 година. Днешното успешно издигане и кацане приближи SpaceX с още една стъпка към постигането на тази цел.

След изстрелването Starhopper се издигна на височина около 150 метра. Специалистите на SpaceX тестваха неговите възможности за маневриране, като изместиха прототипа на известно разстояние встрани. Малко по-късно Starhopper меко се приземи на съседната ракетна площадка недалече от мястото на изстрелването.

Да си припомним, че миналия месец бе осъществено първото изстрелване на Starhopper, който се издигна на височина 20 метра. Това е предпочитаният от Мъск начин за калибриране на ракетите и тяхното компютърно управление.

Starhopper е умален прототип на горната степен и е предназначен за тестови суборбитални полети с цел усъвършенстване технологията на излитане и кацане съвсем както бе с Grasshopper, когато Мъск разработваше Falcon 9. Прототипът има един ракетен двигател, а пълноценната втора степен на кораба Starship ще има шест ракетни двигателя, половината от които е специално оптимизирана за извършване на маневри в плътна атмосфера и на малка височина.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

„Да си припомним, че миналия месец бе осъществено първото изстрелване на Starhopper, който се издигна на височина 20 метра“
Не беше ли по-скоро 10 сантиметра?

парапланерист
парапланерист

А пък аз днес се издигнах на километър и половина, пет часа маневрирах в различни посоки и накрая осъществих меко кацане. Това означава ли, че трябва да пусна съобщение колко близо съм до осъществяването на орбитален полет след две години?

AxOx
AxOx

Аварии винаги има, както и в статията казват, вчера е бил неуспешен тест.
Добре е, че успяват да го приземят успешно…. само се надявам, че има начин да спасят хората, ако гръмне при авария.
Руската ракета наскоро имаше инцидент и се разруши, но всички астронавти оцеляха, защото се намираха в отделен модул отгоре върху ракетата, а тук изглежда, че хората и двигателя ще са заедно в един модул – като при совалката. Ще е интересно да видим краен прототип скоро.