Публикуваха тайните ръководства на HackingTeam за използване на шпионски софтуер

0
47

В рамките на проекта The Intercept, бяха публикувани секретните ръководства за потребителите на шпионското програмно осигуряване, предлагано от италианската компания HackingTeam. Също като небезизвестната FinFisher, компанията HackingTeam продава 0day-експлойти, предназначени за използване от специалните органи на различни държави. Експлойтите се продават заедно с подробна документация, която е предназначена за техническите специалисти и системни администратори на съответния орган. Цената на този софтуер е солена – програмата плюс подробните ръководства варира от €200,000 до €1,000,000.

В този случай става дума за програмата Remote Control System (RCS). Документацията е датирана месец септември 2013 година и в нея подробно се описва, как да се използва специализирания софтуер. Сред многобройните възможности за атака са включени скрито активиране на уеб-камерата, запис на Skype-разговорите или само на телефонните разговори, проверка на електронната поща, запис на натиснатите клавиши. Има и по-сложни, като например задействане на скрити Wi-Fi точки в обществени места, поточно видео и други.

Благодарение на подробната документация, всеки технически грамотен човек може с два клика на компютърната мишка да се превърне в съвременен шпионин, който събира подробна информация, без да оставя следи.

Сред предполагаемите купувачи на RCS са държавните структури на над 30 държави.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари