fbpx
-5.6 C
София

Путин заяви, че Русия разполага с хиперзвуково оръжие, каквото няма нито една друга страна

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Днес президентът на Руската Федерация Владимир Путин заяви, че Русия разполага с най-съвършеното хиперзвуково оръжие с електронно управление, каквото няма нито една друга държава. Президентът на Русия допълни, че да пристъпи към създаването на най-съвършеното към днешен ден оръжие Москва е била принудена от Вашингтон, след като САЩ престана да спазва Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана (ПРО) през 2002 година по време на мандата на президента на САЩ Джордж Буш младши.

‘Излизането на Съединените Щати на Америка от договора за противоракетна отбрана през 2002 година принуди Русия да пристъпи към разработването на хиперзвуково оръжие. Ние бяхме длъжни да създадем това оръжие в отговор на разгръщаната от САЩ система за стратегическа ПРО, която в близко бъдеще бе способна да неутрализира, да обнули нашия ядрен потенциал“ – цитира руския президент изданието kremlin.ru.

Арсеналът на новите руски оръжия е внушителен. Това са лазерният комплекс Пересвет, авиационната хиперзвукова ракета Кинжал, морският подводен и изцяло роботизиран комплекс Посейдон с ядрен двигател, крилата ракета Буревестник с неограничена дължина на полета, хиперзвуковата ракета Циркон с морско базиране и други видове оръжие, които вече са започнали да се използват в Армията и Флота на РФ.

Но водеща е системата Авангард с маневриращ хиперзвуков блок, която се движи със скорост 27 пъти превишаваща скоростта на звука и може да променя посоката си на полет по вертикала и хоризонтала. Путин подчерта, че това не е просто нова система, а нов вид стратегическо оръжие.

За разработването на хиперзвуковия блок Авангард президентът на Русия Владимир Путин награди конструктора Херберт Ефремов с орден Свети Андрей Първозвани с мечове.

Абонирай се
Извести ме за
guest
25 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини