fbpx
1.1 C
София

Първата ваксина срещу COVID-19 ще осигурява 90% защита и може би е на път

Най-четени

Американската фармацевтична компания Pfizer обяви в понеделник, че ваксината срещу COVID-19, която разработва в момента, е показала 90-процентова ефективност за защита на хората, за които не е известно да са изкарвали вируса, към момента на клиничното изпитване.

Компанията, съвместно с партньора BioNTech, е провела опити с хора с над 43 500 души от шест държави, без да са възникнали опасения относно безопасността на ваксината.

В прессъобщение от компанията заявяват, че планират да кандидатстват за получаване на спешно одобрение от Агенцията по лекарствата и храните (FDA) на САЩ до края на месеца, за да могат да започнат търговско разпространение на ваксината.

Pfizer очаква окончателните данни, необходими за потвърждаването на основните етапи на безопасността, да са готови до третата седмица на месец ноември, когато компанията ще може да кандидатства за разрешение за спешна употреба. Ако ваксината бъде одобрена със спешно разрешение за ползване, то това означава, че хората ще могат да получават до две дози от нея в интервал от 21 дни, което ще осигури високо ниво за защита от заразяване от новия коронавирус.

„Днес е страхотен ден за науката и човечеството“, казва председателят на борда и главен изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла. „Постигаме предизвикателството на този критичен крайъгълен камък в нашата програма за разработване на ваксина в момент, в който светът се нуждае най-много от нея, като нивата на заразяване поставят нови рекорди, болниците се приближават до изчерпване на капацитета си, а в много страни икономическите сривове тепърва предстоят“, казва Бурла.

Намирането на ваксина за COVID-19 се смята за най-голямата надежда за премахването на ограниченията в световен мащаб, с които хората живеят в момента. На този етап се правят редица усилия за намиране на жизнеспособна и ефективна ваксина в различни страни, като започват да се водят дискусии за това как най-добре да се разпространи ваксината, за да се защитят най-уязвимите членове на обществото. Ваксината, която разработва в момента Pfizer, е необходимо да се съхранява в среда с изключително ниска температура, за да бъде ефективна.

Въз основа на текущите прогнози Pfizer изчислява, че ще може да произведе до 50 милиона дози ваксини в световен мащаб през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози през 2021 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини