fbpx
8.8 C
София

„Първата извънземна сонда, достигнала Земята, ще бъде твърде сложна, за да я разберем“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Ако извънземна цивилизация реши да осъществи контакт с нас и изпрати една след друга няколко сонди със съобщения и най-различна информация, едва ли до нас ще стигна първата от тях, убеден е астрофизикът Греъм Смит от Калифорнийския университет. Като се имат предвид огромните разстояния и темповете на развитие на технологиите, голяма е вероятността първа да пристигне най-бързата и най-съвършената от тях, която едва ли ще бъде първата от всички изпратени.

„Ако една усвоила космическите пътешествия цивилизация започна да изпраща космически сонди на междузвездни разстояния, то първата сонда, която постигне целта си, най-вероятно няма да бъде първата от всички изпратени, а тази, която е най-съвършена от технологична гледна“ – пише професор Греъм Смит в списание International Journal of Astrobiology.

Идеята е, че ако една извънземна цивилизация реализира някаква своя междузвездна програма, по време на която изпраща все по съвършени сонди, тяхното усъвършенстване и тяхната скорост по време на програмата ще се увеличават с такива темпове, че до нас най-вероятно ще достигнат по-късно изпратените космически сонди.

Според професор Смит, едни хипотетични извънземни наистина биха могли да използват стратегия за търсене на братя по разум, която да включва изпращането на космически сонди, но тази програма с течение на времето бързо ще се усъвършенства. Първата сонда може изобщо да не се окаже междузвездна и подобно на нашия Вояджър, който приключи мисията си след излизането извън пределите на Слънчевата система. Следващите космически апарати ще бъдат по-бързи и по-надеждни, и вече ще могат да бъдат по-точно насочени в космическото пространство. Технологичната разлика между сондите от различни поколения може да зависи от различни фактори, но ще бъде толкова по-голяма, колкото по-далече се намира въпросната хипотетична извънземна цивилизация.

Нещо подобно предложи през 2006 година ученият Андрю Кенеди, съобщава изданието Universe Today. Още тогава той заяви, че една цивилизация, която много добре знае, че нейните технологии се развиват много бързо, няма да бърза да изпраща несъвършени космически сонди и ще изчака, докато не бъдат изобретени значително подобрени космически апарати от подобен род.

Но професор Смит е на мнение, че поради редица причини извънземните няма да чакат. В края на краищата човечеството също не би чакало.

Авторът на тази интересна научна работа разглежда два основни сценария на технологичното развитие на една хипотетична извънземна цивилизация – линейно и експоненциално. В първия случай на извънземните ще им трябва изключително много време, може би хиляди години, за да създадат такава сонда, която може да изпревари първата, все още летяща в посока към съседната звезда. Но във втория случай същата тази цел ще бъде постигната много по-бързо – за около 1200 години след началото на тази космическа програма.

Само че за нас това няма да бъде чак толкова добре: пристигналата в слънчевата система извънземна космическа сонда ще използва такива технологии, че нашата наука и нашите знания съвсем няма да са достатъчни, за да разберем принципите на която тя работи. Ще се наложи да изчакаме докато пристигнат другите, не толкова технологично сложни сонди.

А какво трябва да направим, ако до нас долетят не космически сонди, а извънземни? Учените считат, че ние не сме готови за среща с тях. Има написани протоколи за подобен хипотетичен случай, но те са остарели, понеже са написани преди 35 години. Нови все още няма, а това един ден може да се окаже проблем.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини