fbpx
8.6 C
София

След осем месеца мълчание Зeмята възобнови връзката с Вояджър-2

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Радиовръзката с космическата сонда Вояджър 2, която се намира в междузвездното пространство, бе невъзможна заради извършването на планираните подобрение на комплекса за далечна космическа връзка в Австралия. Но на 29 октомври тази година сигналът изпратен от Земята преодоля 18,8 милиарда километра, стартира необходимите команди и се върна с потвърждението, че космическата сонда е работоспособна и може да обменя информация със Земята.

Космическата сонда Вояджър 2, която започна своя полет преди 43 години, сега се намира на разстояние над 18,8 милиарда километра от Земята и се оправя все по далече в междузвездното пространство, за да не се завърне никога. Благодарение на своята атомна батерия тя ще може да работи още няколко години и да изпраща на учените уникални данни от външната страна хелиосферата.

Но от месец март в тази година връзката бе прекъсната понеже единствената радиоантена DSS43 на австралийския комплекс, която може да изпрати толкова мощен сигнал на необходимата честота, не функционираше, понеже се извършваше модернизация на апаратурата. През изминалите осем месеца бяха инсталирани два нови предавателя, бяха подобрени нагревателното и охладителните оборудване, захранващите блокове и допълнителната електроника.

70 метровата антена DSS43 е част от мрежата на НАСА за изучаване на далечния Космос в която са включени три станции: в Калифорния, в Испания и в Австралия. Те осигуряват връзка на Агенцията с космическите апарати които се намират на много голямо разстояние от Земята. Но комплексите в Испания и САЩ не могат да поддържат връзка с Вояджър-2.

Причината за това е, че когато през 1989 година Вояджър 2 прелетя близо до Тритон, най-голямата Луна на Нептун, извършената маневра изпрати космическия апарат по траектория на юг от плоскостта на еклиптиката. Но това означава че сондата се вижда само от южното полукълбо на Земята.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини