Първата частна лунна мисия получи наградата на X Prize – $1 милион

4
478

Израелският космически апарат Берешит (Beresheet) се готви за меко кацане на Луната. Ако всичко мине по план, кацането трябва да се състои на 11 април. Берешит има всички шансове да стане първият частен космически кораб, достигнал повърхността на естествения спътник на Земята. Досега подобни мисии успяха да осъществят Китай, САЩ и СССР.

Космическият апарат все още не е стигнал Луната, но вече донесе на своите създатели – компанията Israel Aerospace Industries и некомерсиалната организация SpaceIL, награда от фондацията X Prize в размер на $1 милион.

Според думите на изпълнителния директор на X Prize Питър Диамандис, мисията Берешит ще демократизира усвояването на космоса. Според фондацията, полетът на израелската сонда ще доведе до бум на комерсиалните пътешествия до Луната.

Преди няколко години X Prize стартира конкурса Google Lunar X Prize с награден фонд $30 милиона, в рамките на който частни компании трябваше да изпратят космически апарат на повърхността на Луната, който да покаже висококачествени изображения от нейната повърхност. През 2018 година конкурсът приключи без победители. Но някои участници в него, включително и SpaceI, продължиха разработката на своите космически апарати.

Берешит с височина 1,5 метра бе изведен в околоземна орбита на 21 февруари с помощта на ракетата SpaceX Falcon 9. В продължение на 5 седмици той постепенно се приближаваше до Луната и трябва да влезе в орбита около нея на 4 април..

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
3 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
ШишоzoomПитанкатаLOL Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
LOL
LOL

Полети до Луната на частни компании тлъсто финансирани от правителствата си. LOL

Питанката
Питанката

Германците и Палестинавсе още ги спонсорират от втората световна война до сега….

zoom
zoom

цялата мисия , от разработката до приключването с кацането на луната струва около $100млн. по-голямата част – $43млн. са осигурени от Morris Kahn , има го в сайта на компанията . израелската държава в лицето на министерство на науката и технологийте дава $2млн. , всичко останало са частни донори :))) . човека има култова реплика : – Не искам да съм най-богатият човек в гробището. Искам да усетя, че използвам парите си продуктивно !

ама дребна душица като теб няма как да схваща такива неща …

Шишо
Шишо

ми да беше финансирала и русия нещо такова. ама на, не би. щот нямат капацитет. и пари нямат. а малката държава Израел явно има. И нейните граждани явно имат, щом толкова много частни спонсори е привлякъл частния проект.