Първият комерсиален сателит за връзка с Луната ще бъде изведен в орбита през 2023 година

1
416

Частната компания CommStar Space Communications възнамерява да изпрати в космоса първия комерсиален сателит ретранслатор за обмен на данни между Земята и Луната. В официалния сайт на компанията се съобщава, че това трябва да стане не по-късно от 2023 година.

Далечната космическа връзка се усложнява от отслабването на сигнала от неговото разсейване в пространството. Ето защо дори и днес връзката между Земята и Луната не е лесна задача. Данните трябва да преодолеят разстояние от 384,5 хиляди километра и за тяхното излъчване е необходимо мощно и тежко оборудване, извеждането на което в космоса изисква големи разходи.

Ето защо за далечна космическа връзка е много удобно да се използват сателити ретранслатори, които ще приемат информацията от космическите апарати и ще я препращат към земните приемници. Към днешен ден има подобни сателити, но те всичките са държавни или военни.

CommStar Space Communications възнамерява да стане първата частна компания, която ще изведе в космоса сателит за връзка с Луната. Космическият апарат носи името CommStar-1 и разполага с хибридна система за връзка чрез радиовълни и лазер. По този начин Луната ще може да се свързва със Земята с помощта на маломощно и малогабаритно оборудване.

Върху създаването на този сателит CommStar Space Communications работи съвместно с компанията Thales Alenia Space, която е най-големият производител на сателити в Европа.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари