fbpx
19.8 C
София

Първият полет с пътнически самолет на водород бе извършен във Великобритания

Най-четени

Малък пътнически самолет, захранван от клетка с водородно гориво, извърши успешен тестов полет в Бедфордшир. Това е крачка към извършването на комерсиални полети без въглеродни емисии. Специалистите по зелена авиация от ZeroAvia, определят постижението като първо в света. До сега не е имало полет със самолет, който е подходящ за комерсиална употреба и е захранван от водородно гориво.

На борда има места за шест пътници

Излита от Обектът за проучвания и разработки на ZeroAvia на летище Кранфийлд, завършвайки пълен 20-минутен полет, преди да кацне. Очаква се до края на годината да бъде извършен тест на технологията и с по-дълъг полет. Поставена е цел да се извърши 400-километров полет от летище в Оркни, Шотландия.

Главният изпълнителен директор на ZeroAvia, Вал Митакхов каза, че този пробив ще положи пътя към комерсиализацията на извършваните с водород полети, при които се отделя нула въглерод.

„Да, някои експериментални самолети са извършвали летене, използвайки водородни горивни клетки като източник на енергия. Размерът на този наличен на пазара самолет обаче доказва, че много скоро може да видим плащащи пътници, които летят без това да води до отделянето на въглеродни емисии.“, обяснява той.

Разработката на щадящ климата пътнически самолет е голямо технологично предизвикателство

Смята се обаче за нещо от изключителна важност, защото секторът на авиацията отговаря за голяма част от настоящите емисии на парникови газове. Освен това, ако нещо не се промени, количеството на тези емисии ще расте с всяко десетилетие.

От ZeroAvia обаче искат да отбележат, че освен да помага на климата, технологията за водород-електрически двигател има и други предимства. Ще осигури правенето на по-малки разходи за гориво и поддръжка, в сравнение с конвенционалните двигатели. Това би било от огромна полза в намаляването на последствията от сътресения в икономиката, като това, което има в момента.

Постижението се случва само няколко месеца след като ZeroAvia обяви, че е постигнала първия британски електрически комерсиален полет, захранван от батерии. Използва се същия модел самолет – Piper M-class.

Работата на компанията е подкрепена от програма на държавния Институт за аерокосмически технологии

ZeroAvia е и член на правителствения съвет JetZero. Това е коалиция между индустрията, еколози и представители на правителството. Нейната цел е да се разгледат възможните пътища за постигане на авиация, при която има нулеви емисии.

Министърът на бизнеса и индустрията Надхим Захави подчерта, че разработването на въздухоплавателни средства с нулеви емисии ще позволи на Обединеното кралство да постигне „значителен напредък“ в своята за амбиция нетно нулеви емисии до 2050 г.

„Подкрепен с държавно финансиране, този полет е още един вълнуващ етап в проекта на ZeroAvia. Това показва, че технологиите за почистване на въздушния транспорт вече са на една ръка разстояние. Имат огромен потенциал за по-добро възстановяване и стимулиране на чист икономически растеж във Великобритания.“, казва министърът.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Redmi Note 11 – пореден Xiaomi хит в средния клас

По същество Redmi Note е самостоятелна марка. Да се каже, че това непременно са смартфони с по-големи екрани, отдавна е невъзможно - включително и...

Подобни новини