Първи поглед върху новия акумулаторен блок на Tesla

18
2947

В близко бъдеще в електромобилите на Tesla ще започне използването на нов акумулаторен блок. Популярният уеб портал Electrek публикува първото изображение, което дава възможност да се оцени конструкцията, формата на която напомня пчелна пита.

По време на миналогодишното събитие „Ден на батериите“ Tesla анонсира не само цилиндричните акумулаторни батерии формат 4680, но и нова конструкция на акумулаторния блок, в който се използват именно тези батерии. Да си припомним, че новите захранващи елементи ще са в основата на следващия достъпен електромобил с автопилот и цена $25 000, който трябва да се появи на пазара през 2024 година.

В новия акумулаторен блок Илън Мъск  използва някои типични за самолетите технологии, а по-точно – поставянето на резервоарите за гориво в техните крила. При електромобилите новите акумулаторни блокове са част от конструкцията на купето.

Към днешен ден Tesla използва акумулаторен блок с модулна конструкция, който съдържа отделни модули, включващи акумулаторни батерии тип 2170, като самият акумулаторен блок е отделна част от платформата на електромобила.  При новия подход компанията се отказва от модулната конструкция и акумулаторният блок става структурен елемент на платформата. Тази конструкция заздравява електромобила и го прави по-устойчив към износване. Това означава, че електромобилите на Tesla ще имат още по-голям ресурс.

Миналата седмица Tesla започна производството на електромобила Model Y с лята задна част на купето. Това става със специализираната инсталация Giga Press, която дава възможност цялата задна част на купето да бъде направена наведнъж. Използвайки вече натрупания опит в производството на гигантски лети детайли, Tesla съединява излятата и щампована задна част с предната част на дъното на купето в една единна конструкция, която по нещо напомня конструктора Lego.

Преимуществата на този подход са много. Конструкцията е опростена, понеже се използват по-малък брой детайли, намалено е теглото на акумулаторния блок, понеже батериите са поставени по-плътно, като това осигурява по-висока енергийна ефективност и по-дълъг пробег с едно зареждане.

Очаква се, че Tesla ще пробва новия акумулаторен блок в електромобила Model Y,  който ще се произвежда в германската Гигафабрика и явно това е споменатата от Илън Мъск революция в автомобилостроенето. Според изтеклата към днешен ден информация новият модел електромобил Model S Plaid ще предложи мощност от 1100 конски сили и ще може да се ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 2 секунди.

Може да се каже, че това е една смела стъпка, понеже към днешен ден повечето автомобилни производители се опитват колкото се може повече да защитят акумулаторния блок, а Tesla го прави структурна част от платформата на своите електрически автомобили.

Изображението по-горе показва акумулаторния блок с новата структура във вид на пчелна пита.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари