Първи полет на пилотирания кораб SpaceX Crew Dragon до МКС

20
1162

След дълги години подготовка и многократното отлагане на полета, това изстрелване се състоя. Преди броени минути от стартовата площадка LC-39A на космическия център Кенеди във Флорида, откъдето излитаха корабите Аполо, бе изстреляна ракетата Falcon 9 B5 с демонстрационната мисия SpX-DM1. Разработваният от 2013 година пилотиран космически кораб Crew Dragon (Dragon 2) с манекена Рипли на борда (от името на главната героиня на филма „Пришълеца“) започна своя първи полет до Международна Космическа Станция. Всичко се показва в реално време от няколко камери в каналите на NASA и SpaceX в YouTube.

Това е първото изстрелване от 2011 година на американски космически кораб, който може да транспортира астронавти.

Приблизително пет минути след изстрелването, първата степен на ракетата успешно се отдели и кацна на морската платформа Of Course I Still Love You в Атлантическия океан. Това е 35-тото успешно кацане на бустера.

Космическият кораб Crew Dragon влезе в планираната орбита и продължава полета си до МКС. Скачването трябва да се осъществи утре сутринта в 10 часа наше време.

След скачването с Международна Космическа Станция Crew Dragon ще остане в орбита почти една седмица и след това ще се завърне на Земята. Мисията DM-1 ще приключи с приводняването на Crew Dragon в Атлантическия океан на разстояние около 390 км на изток от Кейп Канаверал. Това трябва да стане на 8-ми март.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
15 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Nikolai
Nikolai

Поредния пирон в ковчега на Роскосмос…

Мухаха
Мухаха

….с куклата Барби на борда.

Мухаха
Мухаха

И зщо е нямало живи космонавти в „пилотирания “ Crew Dragon ? Да не ги е хванало шубето ? И никой ли не са намерили да се вози до МКС ? Дори осъдени на смърт затворници ? Наркомани ? Поне един от служителите на Мъск уверен в безопасноста на кораба ?

Шишо
Шишо

В цивилизацията, с куклата Барби са отгледани милиони цивилизовани деца. В русия, с играчки балистични ракети, шмайзери и танкове са отгледани милиони варвари, станали такива още от деца.

Трол
Трол

Много боб има да ядат , до като стигнат нивото на Роскосмос ….

Баси лудите
Баси лудите

Частната инициатива винаги се управлява по-добре от държавния монопол и в течение на времето ще доведе до качествено преимущество. Така се случва с всичко, което не е държавно. Ако телефоните все още бяха държавни, щяхте да си карате на шайба. Единствения нормален начин на Роскосмос да се конкурира е да преминат приватизация и да имат свободна пазарна икономика, а това го няма в Русия.

Трол
Трол

Баси лудите , а в училище не споменават ли нещо за китайчетата и успехите им ?

Изидоро
Изидоро

На китайчетата успехите им са от кражба на чужди идеи и технологии. Крадат технологии във всяка област на индустрията, така и в космическата. Нищо оригинално и свое не са измислили. Такава им е културата. Това го пиша на тъп таблет Huawei, който няколко пъти удрях в стената, защото е ужасен.

Долу съветския диктатор
Долу съветския диктатор

Кога тръгнаха Китай напред? През 80-те, когато видяха идеите на Чикагските момчета в Хонг Конг и техния идеолог, големият Милтън Фридман. Когато в Хонг Конг въведоха свободен пазар и капитализъм, още под английско владение, Китайските комунисти се замислиха. Гледаха гладуващите селскостопански утопии, които дори Мао видя, че не сработват и ги сравняваха с проспериращ Хонг Конг, който от пустиня, се превърна в глобален мегаполисен център. Тогава Сияопинг реши да реформира цялата система, оствяйки единствено и само символиката на комунизма, партията като доминант, но в икономически план станаха по-големи капиталисти и от САЩ. Единственото положение, в което Китай запазиха нещо е… Виж още »

Палустиниец
Палустиниец

Когато успееш да управляваш с капитализъм и пълна свобода 1 милард и нещо хора – тогава се обади и пиши 🙂
В САЩ не могат да се оправят с 300 милиона и преживяват своята демокрация на алкохол и наркотици…

Ум умува, ум патки пасе
Ум умува, ум патки пасе

Човека говори за икономическа свобода, правилата в обществото са за всички. Можеш да имаш капитализъм и правова държава, има много успешни пример, дори самия Хонг Конг.

Колкото до алкохола и наркотиците, повечето БГ от старата генерация пият ракия всяка вечер и не броят виното и бирата за алкохол, а повечето млади, особено в по-малките градове, взимат различни видове наркотици. За капак, нацията ни е бедна, е кажи ми тогава дали икономическата свобода не е важна или искаш кронизъм като този на мутрата, която ни е премиер?

Пачи
Пачи

Ако имаш поне малко понятие от изследване на космическото пространство щеше да знаеш ,че НАСА е с цяла епоха пред т. н. Роскосмос драги ми Троле !

Трол
Трол

Драги ми Пачи, така написано от теб излиза , че си нещо като експерт по изследването на космическото пространство ! Даже започвам да се убеждавам , че си запознат в детайли с тайните и постиженията , както на Роскосмос , така и на НАСА и сигурно си пиеш кафето с шефовете на едните и другите за да си така дълбоко посветен в тайните на космоса .
Въпроса е дали, просто не си поредното „форумно лъвче“ ? Не си нали ? Истински спец си ?

Изидоро
Изидоро

Аз мисля, че днес е черен ден за другарят Рогъзин. Корабът Крю Драгон е напълно готов и Роскосмос ще превозва вече до МКС само овце и кози. Така в скоро време никой няма да се нуждае от услугите на космическия Москвич, освен самите руснаци. Та такива са резултатите от управлението на Дмитрий Рогъзин – човекът с голяма уста и малко мозък. Трагични. Единствено верните русофилски тролове все още вярват, че е възможно чудо и че Русия има изобщо космическо бъдеще. Излезе и информация за една от най-големите измами в историята на овладяването на Космоса – полетът на Гагарин, който полет… Виж още »

Балтазар
Балтазар

Другаря Рогъзин сигурно си е разлял водката от смях като е гледал изстрелването на Crew Dragon без crew а само с една пластмасова кукла на мястото на пилота. И сигурно вече подписва молбата на НАСА за транспортиране на двама американски „космонавта“ до МКС за да върнат Дракона обратно на Земята…. щото от Холивуд искат да снимат филм как е започнало покоряването на Космоса . Наречи ме трол, организирай цялата ви ПР агенция или НПО да ми пише минуси ама фактите не могат да бъдат скрити . Надявам се това да е някакъв секюрити протокол на НАСА и след няколко месеца… Виж още »

Изидоро
Изидоро

Балтазаре, много ясно, че е технически протокол първо да се изстреля без човек. Така на времето беше изстрелян Буран – в автоматичен режим. Но така си и остана с този автоматичен режим. Крю Драгон, както личи и от името му, е създаден за хора. И те ще полетят с него, много скоро. Без да се минава през амеба , куче, маймуна и т.н. Това е една съвсем нова технология, която тепърва се ражда. А ти от каква позиция говориш? Руските кораби Союз са надеждни , наистина, но не са променяни от 60-те години насам, от както ги е създал Корольов.… Виж още »

mal1996225
mal1996225

Здравйте!Голяма част от коментарите в момента ми напомнят пословицата „кучетата лаят, кервана си върви“„За съжаление, няма достоверна информация за успехите и неудачите в тази област.Не е зле да не бъдете толкова категорични в преценките … и в двете посоки. Поздрави

Фалкон хеви
Фалкон хеви

И как реши че няма достоверна информация по тези за успехите и неуспехите, та това е една от рядко достъпните теми и от двете страни, и да руснаците още живеят в 60-70 те на гърба на великия королев лека му пръст, и жалко за буран който е по модерна технология от совалката която в америка в научните среди се счита за провал и икономически тумор заради твърде многото компромиси. Но от тогава и от началото на частната надпревара за космически транспорт американските компании са 30 години технологично и чисто икономически целесъобразно от руската държавна компания в която работят пенсионери на… Виж още »

Фалкон хеви
Фалкон хеви

И ĸaĸ peши чe нямa дocтoвepнa инфopмaция пo тeзи зa ycпexитe и нeycпexитe, тa тoвa e eднa oт pядĸo дocтъпнитe тeми и oт двeтe cтpaни, и дa pycнaцитe oщe живeят в 60-70 тe нa гъpбa нa вeлиĸия ĸopoлeв лeĸa мy пpъcт, и жaлĸo зa бypaн ĸoйтo e пo мoдepнa тexнoлoгия oт coвaлĸaтa ĸoятo в aмepиĸa в нayчнитe cpeди ce cчитa зa пpoвaл и иĸoнoмичecĸи тyмop зapaди твъpдe мнoгoтo ĸoмпpoмиcи. Ho oт тoгaвa и oт нaчaлoтo нa чacтнaтa нaдпpeвapa зa ĸocмичecĸи тpaнcпopт aмepиĸaнcĸитe ĸoмпaнии ca 30 гoдини тexнoлoгичнo и чиcтo иĸoнoмичecĸи цeлecъoбpaзнo oт pycĸaтa дъpжaвнa ĸoмпaния в ĸoятo paбoтят пeнcиoнepи нa… Виж още »

Иван З.
Иван З.

Една любопитна подробност е, че Senior Manager, Dragon Ground and Launch Operations е Кико (Кирил) Дончев – български младеж, израсъл (от 91-а година) в Щатите. Непременно потърсете името му с Google, ще научите интересни неща за страхотната му кариера. Пиша това уточнение, защото знаем много малко неща за успели българи зад граница.