SpaceX изстреля ракетата носител Falcon 9 Block 5. Какво следва?

3
1329

Късно снощи компанията SpaceX след месечно прекъсване успешно изстреля поредната ракета носител Falcon 9 версия Block 5 и изведе в орбита катарския сателит Esʼhail-2. При този полет бе използване вече летяла първа степен, която малко по-късно кацна на плаващата платформа Of Course I Still Love You в Атлантическия океан. По този начин броят на успешните кацания на първата степен на Falcon 9 вече е 31! Същият бустер бе използван през месец юли за извеждане в космоса на канадския сателит Telstar 19 Vantage с рекордна маса.

Както обикновено, изстрелването бе показано в реално време в YouTube.

Това бе 18-тото успешно изстрелване за тази година. Тоест, космическата компания на Илън Мъск вече повтори миналогодишния си рекорд, а до края на годината са планирани още минимум четири изстрелвания, като най-важното ще бъде този понеделник на 19 ноември.

Ракетата Falcon 9 стартира от площадката LC-39A на космическия център Кенеди във Флорида в 22:46 часа наше време. Първата степен се отдели след около две минути и 11 минути след изстрелването успешно се приземи на плаващата платформа Of Course I Still Love You в Атлантическия океан. Втората степен продължи да работи и изведе сателита в суперсинхронна геопреходна орбита с параметри 201 х 37688 километра и наклон 25°. До окончателната геостационарна космическият апарат ще достигне с помощта на собствените плазмени двигатели. Всъщност, той вече е влязъл в тази орбита.

Сателитът Es’hail-2 е създаден по поръчка на мобилния оператор EshailSat на японската компания Mitsubishi Electric Corporation. Той е оборудван с транспондери за Ku- и Ka-диапазоните и ще осигурява телевизионни и комуникационни услуги на страните от региона на Средния Изток и Северна Африка. Интересно е, че това е първият геостационарен сателит с любителски транспондери за радио и телевизия. Масата на сателита е 3000 килограма, а срокът на експлоатация – 15 години.

Следващото изстрелване на ракетата Falcon 9 е планирано за 19 ноември. Ще се използва първата степен B5, която вече два пъти летя в космоса и успешно каца. Това е бустерът F9 B5 B1046, който изведе в космоса сателитите Merah Putih и Bangabandhu-1.

Бустерът вече премина тестовете, а изстрелването ще се осъществи от площадката SLC-4E на територията на базата Ванденберг в Санта Барбара, Калифорния. При тази мисия в орбита ще бъдат изведени над 70 космически апарата на различни държави, включително казахските KazSaySat и KazistiSat.


  • На 11 май тази година SpaceX за първи път използва най-мощната модификация на ракетата Falcon 9 Block 5, която заедно с космическия кораб Crew Dragon (Dragon 2), Илън Мъск ще използва за транспортиране на екипажи астронавти до Международната Космическа станция. В нея се използват по-мощни ракетни двигатели и е по-добре пригодена за многократно изстрелване.
  • Falcon 9 Block 5 може да издържи десет и повече изстрелвания с минимален оглед и профилактика след полета. Илън Мъск каза преди време, че възнамерява да извърши две орбитални изстрелвания с една и съща Falcon 9 Block 5 в рамките на 24 часа,за да демонстрира възможностите на новата модификация.
  • Към днешен ден повторното изстрелване на Falcon 9 струва около $50 милиона. SpaceX започна тестовете за завръщането и повторното използване на втората степен, както и на топлинните щитове. По този начин цената на полетите в космоса драстично ще намалее.
  • Мъск възнамерява да подготви още 30-40 първи степени Falcon 9, с които ще осъществи около 300 изстрелвания за 5 години. След това започват тестовете на новата мощна ракета BFR, която ще се използва не само за извеждане на масивни товари в космоса, но и за полети до Марс и други обекти в Слънчевата система.
0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари