Първото в историята изображение на хоризонта на събитията на черна дупка

9
1493

По време на пресконференцията на Европейската южна Обсерватория бяха представени материалите от проекта EHT (Event Horizon Telescope) – първото изображение на свръхмасивна черна дупка, разположена в центъра на галактиката М87.

На 10 април в различни държави по света протекоха няколко пресконференции, на които астрономите обявиха резултатите постигнати в рамките на многогодишния проект EHT (Event Horizon Telescope) или Телескоп за хоризонта на събитията. Този проект имаше за цел да изследва черната дупка, разположена в центъра на нашата галактика, както и друга черна дупка в една от съседните галактики – М87. Наблюдението бе осъществено с помощта на осем радиотелескопа наведнъж, работещи в милиметровия диапазон и намиращи се в различни региони на планетата. Това са радиотелескопите ALMA, APEX, IRAM 30-meter telescope, James Clerk Maxwell Telescope, Large Millimeter Telescope Alfonso Serrano, Submillimeter Array, Submillimeter Telescope и South Pole Telescope.

Около сто години черните дупки бяха чисто теоретични обекти. Тяхното съществуване следва от Общата теория на относителността, при това някои космически обекти се държат по такъв начин, че най-естественото обяснение за това е наличието на черна дупка. Но регистрирането на директен сигнал от черна дупка дълго време бе невъзможно. Преди три и половина години човечеството за първи път успя да „чуе“ черните дупки: проектът LIGO регистрира гравитационните вълни, възникнали при сливането на две черни дупки. А публикуваните вчера материали за първи път дават възможност да се „види“ този космически обект.

Кавичките са необходими, понеже е невъзможно да се види самата черна дупка. Черните дупки имат толкова силно гравитационно поле, че поглъщат всички електромагнитни излъчвания. Тоест, те няма как да бъдат видени нито от радио-, гама-, рентгенов или оптичен телескоп. Но е възможно да се наблюдава хоризонта на събитията – границата близо до черната дупка, след която светлината вече не може да я напусне.

Целта на наблюдението бе да се регистрира сянката на черната дупка – тоест, силното понижаване на яркостта на светлината в централната област на изображението, което се получава от изкривяването траекторията на фотоните и липсата на стабилни орбити на разстояние няколко Шварцшилдови радиуса. Съответно, сянката ще бъда няколко пъти по-голяма от размера на черната дупка.

Черната дупка или обектът Sagittarius A* е разположена в центъра на нашата галактика и е скрита зад облак от космически прах и газ, като се намира близо до галактическия център. Тоест, обектът не може да се наблюдава в оптичния диапазон. Наблюденията чрез радиотелескопи са възпрепятствани от йонизирания космически газ. Остава само един малък честотен прозорец в милиметровия диапазон на радиовълните, като инструментариумът, необходим за тези наблюдения бе разработена едва през последното десетилетие.

Въпреки огромната си маса – около 4 милиона слънчеви маси, нашата галактическа черна дупка е съвсем компактен обект. Нейният хоризонт на събитията е с размер 24 милиона километра и се побира в орбитата на Меркурий. За наблюдаването на толкова малък обект от разстояние 26 000 светлинни години се e наложило едновременното използване на телескопите на осем обсерватории в различни части на земното кълбо, работещи като единен телескоп, функциониращ с дължина на вълната 1,3 мм. Синхронизацията е извършвана с помощта на атомен часовник, а данните от наблюденията са се натрупвали и обработвали с помощта на суперкомпютрите на Института пo радиоастрономия „Макс Планк“ и в обсерваторията Хайстек на MIT.

Вторият обект на наблюдение е черната дупка в центъра на галактиката М87 в съзвездието Дева. Този обект отдавна привлича вниманието на радиоастрономите, понеже има много голяма яркост в радиодиапазона. Въпреки че тя е значително по-далече от нас – на около 55 милиона светлинни години, нейното разположение е такова, че тя е по-удобна за наблюдение. Освен това, тази черна дупка е значително по-масивна – около 6,5 милиарда слънчеви маси, а радиусът на нейния хоризонт на събитията е по-голям от размерите на Слънчевата система.

Наблюденията бяха извършени още през 2017 година, а през следващите две години се обработваха получените данни. Събрани бяха над 5 петабайта информация (тоест 4 милиона гигабайта) – това съответства на осем хиляди години непрекъсната музика, записана в MP3 формат. За да обменят подобен обем от данни, учените са превозвали със самолети различните запомнящи устройства, понеже съвременният интернет не може да се справи с подобна задача.

В крайна сметка, на 10-ти април бе показано първото историята реално изображение на черна дупка. Това е обектът от центъра на галактиката М87. Добре се виждат тъмната „сянка“ в хоризонта на събитията , като и въртящият се диск от материя, падаща върху черната дупка. Изкривяването на светлинните лъчи е толкова голямо, че се виждат регионите от диска, намиращи се зад черната дупка. Едната страна на диска е значително по-ярка от другата: причината е, че материята се върти със скорост близка до скоростта на светлината и енергията на фотоните, изхвърлени от отдалечаващата се спрямо наблюдателя част от диска са много по-малко. На практика физическите размери на черната дупка са около 2,5 пъти по-малки от нейната видима „сянка“.

Получените резултати ще дадат възможност за проверката на много научни теории, описващи поведението на черните дупки. Описването на тези загадъчни обекти се базира на теорията на квантовата гравитация, разработката на което е в начална фаза. Наблюдението на сянката на черната дупка е знаково събитие в историята на астрономията,

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
4 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
сила
сила

най-великото научно откритие за последните 1000 години и нито един коментар, смешна история

Бай Хейтьо
Бай Хейтьо

Ами няма по какво да се плюе и съответно няма какво да се каже…

brak@brak.brak

Нама също и никакви коментари за Sirius A, която не е звезда и никъде няма реално изображение, въпреки, че е най-ярката в небето. Всички реални изображения са от любителски телескопи и камери. Другото ѝ име също е Rainbow Star, защото излъчва всички цветове и прилича на дъга. И други звезди има такива, като и на тях никъде няма реална снимка. Винаги са цензурирани. Да има един филм за тези звезди? или ако има, да казват нещо реално за тях? Всяко тяхно изображение е рисунка, и никога реална.

Nikolai
Nikolai

Ти какво очакваш да видиш от звезда освен светлина?

brak@brak.brak

Първо я погледни, после пиши! Като е светлина, защо е цензурирана?

Nikolai
Nikolai

Като е цензурирана, ти как я видя?

Познаваш ме
Познаваш ме

Що космически прах съм изсмъркал …
Светлината си търси черна дупка/

Той
Той

Не мога да повярвяам, че още някой се вързва на това. 5 петабайта за едно размазано петно… пълна измама. Гушнали са бая милиони да направят едно размазано петно и то с уж 10 телескопа, за които пак някой е прибрал милиони, ако не и милиарди. Тези черни дупки са си направо галактическа измама и поглъщат всички финанси безследно 🤔

бай Ганьо
бай Ганьо

никакви черни дупки няма, има само тъпаци …..