fbpx
3.8 C
София

Работата на Waze ще бъде ограничена в още държави от ЕС

Най-четени

Приложението за докладване на препятствия по автомобилните пътища Waze започва да среща все по-голяма съпротива от властите на различни държави в ЕС. Франция е в процес по забрана на използване на докладването на полицейски патрули в приложения, каквито предлагат маскираните като приложения за навигация Waze и Coyote.

В следващите месеци се очаква това да се случи и в Белгия, след като властите там вече обявиха, че обмислят потенциалната забрана на приложенията или най-вероятно на част от тяхната функционалност. Правителствата са недоволни от възможността местонахождението на полицейски патрули да бъдат докладвани и твърдят, че това води до увеличаване на нарушенията и може да окаже негативно влияние върху контрола, според министъра на мобилността Жорж Гилкинет.

Въпреки че на този етап е твърде рано да се каже как забраната може да бъде въведена в приложения като Waze и Coyote, има шанс Брюксел да тръгне по стъпките на Франция и да ограничава само функцията за докладване за дейности като полицейски проверки за алкохол и наркотици.

Типичните доклади за скоростни капани ще могат да бъдат докладвани, въпреки че Гилкинет обяснява, че в много случаи шофьорите се обръщат специално към навигационни приложения, за да избегнат глоби при нарушаване на закона.

Във Франция функцията за полицейско докладване ще бъде блокирана в Waze през определени часове, когато местните правоприлагащи органи извършват операции специално за извършване на проверки на алкохол и наркотици. Освен това френските власти могат да разширят ограничението в други случаи, например при търсене на беглец, всичко в опит да затруднят установяването къде се намират полицейските проверки.

Нито Google, нито Waze коментираха забраната във Франция или новото предложение в Белгия

Приложението Waze вече е забранено в Германия, заедно с друго подобно приложение, наречено Flitsmеistеr. Използването им води до глоба от 75 евро. Все повече спекулации има, че подобно решение може да засегне целия Европейски съюз, особено след като с това са се заели властите в Брюксел.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини