Работата по филма Interstellar доведе до ново научно откритие

1
111

Британското студио по компютърна анимация Double Negative специално за великолепния филм Interstellar създаде компютърен модел за рендиране на черна дупка, базиран на математическите разработки на астрофизика Кип Торн (Kip Thorne), който е и научен консултант на филма.

 

По време на рендирането се проявил интересен ефект, възникнал от въздействието на гравитационната леща. Феноменът бе разяснен от самият Кип Торн в научна статия, публикувана в списанието Classical and Quantum Gravity.

 

Компютърният модел е показал, че човек или робот, придвижващ се към събитийния хоризонт на черната дупка, ще вижда до 13 копия на отделните звезди и дори на цялата галактика. Причина за това са възникването на точки, в които светлината се съсредоточва и образува отражения на звездите и другите обекти. Феноменът е свързан с въртенето на черната дупка и възникващите от това гравитационни смущения в пространството. При компютърния модел са използвани формулите на Айнщайн, но не за отделни лъчи светлина, а за пакети от лъчи. Новият компютърен модел се оказал подходящ за научни изследвания.

 

Компютърният симулатор може да се използва и за изучаването на по-сложни процеси в пространството около черните дупки. Така част от бюджета на Холивуд е използван за създаването на красив филм и едновременно с това за научни изследвания.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
stormofblood
stormofblood

Звучи като приказка(fairytale)…